Albumi

January 23rd, 2015 | ZIkica Simic

See The Sky About To Rain
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/09/5-star.png

Izdavačka kuća –

Black Hen Music

http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2015/01/10942255_10205573599090243_370831028_n.jpg

Čekali smo, čekali i dočekali. Konačno smo dobili novovekovni pandan albumu „Wrecking Ball“, remek-delu Emilu Haris iz 1995. godine. Radi se o albumu „See The Sky About To Rain“ kanadske glumice i pevačice Kolin Renison (Colleen Rennison). Sličnost nije samo u činjenici da su oba albuma dobila ime po nazivima pesama Nila Janga. Izuzetan rafinman u izboru materijala, sjajno muziciranje i privrženost rokerskom etosu je ono što ih spaja.

Ime Kolin Renison se prvi put pojavilo na špici filma „Serum istine“ („Unforgettable“) Džona Dala (John Dahl) iz 1996. godine sa Lindom Fiorentino, Rejom Ljotom i Piterom Kojotijem. Tu je Kolin, kao devetogodšnja devojčica, imala svoju ulogu.

Mnogo brodova je od tada uplovilo i isplovilo iz luke u Vankuveru, njenom rodnom gradu. Kako sada stvari stoje Kolin je definitivno glumačku karijeru zamenila rokerskom. Album „See The Sky About To Rain“ je treća diskografska jedinica u njenoj karijeri. Radi se o takozvanom „cover“ albumu. Sve numere koja ga čine su obrade pesama drugih autora.

Letimičan pogled na spisak pesama nameće zaključak da je ovaj album nastao pod uticajem dve ploče iz ranijih vremena. Prva je „Stage Fright“ sastava The Band. Dve pesme Robija Robertsona sa tog albuma – naslovna i „All La Glory“ – su na repertoaru. Isto je i sa albumom Rite Kulidž „This Lady’s Not For Sale“. Pesme „My Crew“ Bokera T. Džonsa i Prisile Kulidž i „Whiskey Whiskey“ Toma Genta (Tom Ghent) su bile i na Ritinom albumu. Kad se stvar iskombinuje shvati se da je ideja Kolin Renson bila da otpeva, na visoko individualizovan način, omiljene pesme velikih autor. Stvar je potpuno uspela. Kao da Bobi Džentri (Bobbie Gentry) predvodi Flying Buritto Brothers, napisao je legendarni Met Snou (Mat Snow).

Pesme kanadskih autor – pored Robertsona tu su i Nil Jang, Džoni Mičel, Leonard Koen, kao i onih južno od granice – Tauns Van Zant, Tom Rasel – odavno nisu zvučale tako poletno. Muzika sa albuma „See The Sky About To Rain“ čini da „bioskop ponovo proradi“ i da se zavrti stari, iskrzani rokenrol film u kojem se putuje „srebrnim autoputem preko užarene pustinje“, sa vetrom u kosi i slomljenim srcem u grudima.

Share

No comments yet