Albumi

July 12th, 2013 | Žikica Simić

Night
http://dev.edgin.net/wp-content/uploads/2013/04/4-star1.png

Izdavačka kuća –

Sony Masterworks

09/03/2013
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/07/artworks-000037991395-5hx8zy-crop.jpg

Simon Dinerstin (Simone Dinnerstein) je nova pijanistička zvezda klasične muzike, a Tift Merit (Tift Merritt) ima kultni status u okviru žanra koji zovu Amerikana. Širok i dubok jaz razdvaja ova dva muzička sveta. Album „Night“, koji su njih dve zajednički snimile, pokazuje da ga je moguće premostiti.
Četrnaest različitih muzičkih tema je na repertoaru. Klasični komadi koje potpisuju Bah, Šubert i Pursel pomešani su sa sjajnim originalnim pesmam Tift Merit, odlično aranžiranim tradicionalnim temama („Wayfaring Stranger“), kao i sa pesmama Peti Grifin (Patty Griffin) i Bili Holidej (Billie Holiday), na primer. Posebno mesto zauzima tema „The Cohen Variations“, koja predstavlja zanimljivo poigravanje, u maniru klasične muzike, muzičkim motivima iz pesme „Suzanne“ Lionarda Koena (Leonard Cohen).
Dve hrabre i talentovane mlade žene, Simon i Tift, su smelo izašle iz svojih primarnih „zona komfora“ – kako bi rekli novi psiholozi – i otisnule se u artističku avanturu. Posebna vrsta rafiniranosti povezuje komadiće različitih muzičkih svetova u jedinstveni mozaik na albumu „Night“. Noć kroz koji ponuđena muzika vodi nije poprište zastrašujućih vizija niti teških depresivnih proživljavanja. Pre bi se reklo da se radi o toploj, letnjoj noći obasjanoj zvezdama na čijem kraju se nalazi lep sunčani dan. Originalne pesme Tift Merit „Only In Songs“ i „Still Not Home“ lepo stoje pored Bahovog preludijuma u B-duru i Purselove teme „Dido’s Lament“, baš kao što i čuvena pesma Džonija Neša „I Can See Clearly Now“, izvedena na kraju, nagoveštava novi dan i jarku svetlost.
Album „Night“ je nesvakidašnji proizvod koji ukazuje na nove muzičke mogućnosti. Vrlo svedenim sredstvima stvorena je muzika koja jasno pokazuje put koji vodi od tame ka svetlosti. Album koji neće moći da se zaobiđe kada se na kraju godine budu svodili računi.

Share

    Komentari

  1. Đorđe Kalijadis

    13/07/2013 at 10:01 pm

    Hvala ti Žikice. Ovaj album je savršenstvo.