Albumi

October 16th, 2013 | Žikica Simić

Snapshot
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/10/3-star.png

Izdavačka kuća –

Virgin/EMI/

09/09/2013
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/10/1059739351.jpg

Recenzija debitantskog albuma irskog benda The Strypes „Snapshot“ bi trebalo da nosi naziv „Izneverena očekivanja“. Čini se da to ipak ne bi bilo pravedno prema četvorici irskih tinejdžera. Entuzijazam sa kojim ovi petnaestogodišnjaci piče putem čiji su smer odredil grupe The Rolling Stones i The Yardbirds još sredinom 60-ih godina prošlog veka u potpunosti ih ekskulpira. Treba iz sve snage pozdraviti pojavu ovog benda i podržati ih na početku karijere.

The Strypes su debitovali prošle godine EP pločom „Young Gifted And Blue“. Svirali su klasične bluz teme Vilija Diksona, Bili Boj Arnolda, Slima Harpa i trija Holand-Dozijer-Holand. Ponuđena muzike je zvučala kao naknadno otkriveni snimci The Yardbirdsa iz doba kad su izdali album „Five Live Yardbirds“. Svi su bili oduševljeni od Džefa Beka i Eltona Džona do Pola Velera i Noela Galagera.

Posle još jedne EP ploče „Blue Collar Jane“, stigao je pre nekoliko dana i debitanstski album „Snapshot“. Pređašnje oduševljenje zamenila je nedoumica. Čini se naime da legendarni britanski producent Kris Tomas, koga je angažovala kompanija Virgin EMI, nije najbolje razumeo misiju ovog benda niti aktuelne rokerske trendove. Savršena, moćna, hipertrofirana Tomasova produkcija pretvorila je bluz The Strypesa u bezlični, sjajni korporacijski produkt. Najviši tehnički i produkcijski standardi su zadovoljeni ali nema muzike ni duše. Slična situacija kao kad uđete u neku evropsku piljarnicu i suočite se sa paprikama, kruškama i jabukama koje su sve iste, savršenog oblika i boje. Kad ih zagrizete, međutim, kao da ste plastiku stavili u usta.

Pažljivim slušanjem se može, iza produkcijskog savršenstva koji vam mašina ubacuje u uši, čuti čisto i poletno bluzersko srce četvorice mladih Iraca. Njihove originalne pesme – „Mystery Man“, „Hometown Girls“, „Angel Eyes“ – komplementarne su klasičnim temama kao što su Didlijeva „I Can Tell“. Diksonova „You Can’t Judge Book By The Cover“ ili „Rollin’ & Tumblin’“.

Bilo kako bilo album „Snapshot“ predstavlja razočaranje ali The Strypes su sjajan bend. Verujem da će oni uspešno nastaviti misiju sastava The White Stripes i The Black Keys, da će vratiti žestoki bluz na scenu i da su The Yardbirds i Dr. Feelgood dobili prave naslednike. Vreme će pokazati.

Share

    Komentari

  1. Alice

    11/02/2014 at 11:41 pm

    Napokon da neko sa nasih prostora napise i o ovom bendu, momci su jako mladi ali i jako talenovani.
    Nastupi uzivo su im definitivno bolji i imaju vise duse nego verzije sa albuma.