Koncerti

Amy LaVere & Will Sexton (Memphis, TN, U.S.A.)
KC Grad , Beograd
May 27, 2015
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2015/05/amylavereposter_zpsxg3ebg08.jpg

Utorak, 19. maj – Niš @ Feedback
Sreda, 20. maj – Zaječar @ Omladinski centar
Četvrtak, 21. maj – Kladovo @ Fusion klub
Petak, 22. maj – Kragujevac @ SKC
Subota, 23. maj – Novi Sad @ Firchie Think Tank
Sreda, 27. maj – Beograd @ KC Grad (gosti: Mylutin + LVC’z)
Četvrtak, 28. maj – Umag @ Buoni amici
Petak, 29. maj – Mantova @ Arci Virgilio
Subota, 30. maj – Bergamo @ Edone
Nedelja, 31. maj – Saint Etienne @ Thunderbird Lounge
Ponedeljak, 1. jun – Montpellier @ Subsonic
Utorak, 2. jun – Perpignan @ Vinochope
Sreda, 3. jun – Donosti @ Dabadaba Club
Četvrtak, 4. jun – Gijon @ El Patio de la Malquerida
Petak, 5. jun – Ourense @ El Pueblo
Subota, 6. jun – Vigo @ La Iguana
Nedelja, 7. jun – Burgos @ Estudio 27
Ponedeljak, 8. jun – Zaragoza @ La Ley Seca
Utorak, 9. jun – Valencia @ LocoClub
Sreda, 10. jun – Orihuela @ La Gramola
Četvrtak, 11. jun – Madrid @ El Juglar
Petak, 12. jun Santander @ TBA
Subota, 13. jun – L’Alcora @ Bestialc Festival
Nedelja, 14. jun – Sant Feliu de Guixols @ Plaça del Mercat
Utorak, 16. jun – Zadar @ Trg pet bunara

Amy_LaVere

Život u pokretu i stalna promena mesta boravka za mnoge su samo san. Neki će ga zakačiti neko vreme, mnogi tek kojim (po)dužim putovanjem. Mlada kantautorka iz Memfisa Amy LaVere tako živi otkad zna za sebe. Rođena u Luizijani kao Amy Fant, sa roditeljima muzičarima selila se dvadeset i dva puta, a trinaest puta je menjala školu pre završetka srednje. Kad su se na kraju preselili u Detroit, u najmanje dva navrata je na svoju ruku „odlazila“ od kuće i vraćala se, te predvodila pank-rok bend (vokal i bubnjevi u Last Minute). Bila je nemirne prirode i pobunjenik, takvi su obično sjajni kad udruže napad pundravaca i talenat.
Posle srednje škole odlazi u Luizijanu, a ubrzo u Nešvil gde se i udaje nakon kraće romanse. Mladoženja je Gabe Kudela, bivši kontrabasista Th’ Legendary Shack Shakers koji će je naučiti da svira kontrabas i sa kojim će imati duo The Gabe & Amy Show. Ipak, razvode se 2003, par godina pošto su se preselili u Memfis. Amy nastavlja da svira kontrabas, piše svoje pesme i sa par prijatelja nastupa širom juga SAD. Pored posvećenosti muzici (a sigurno delom i stoga) Amy se pojavljuje i u dva filma s početka ovog stoleća: „Walk The Line“ iz 2005. (u ulozi Wande Jackson) i „Black Snake Moan“ iz 2006. Iste godine Archer Records izdaje njen prvi solo album „This World Is Not My Home“. Između ostalih, na ploči su sarađivali legendarni Jim Dickinson i poslednjih godina vrlo uticajni Jimbo Mathus (Squirrel Nut Zippers).

IMG_5316_zpsltxroypu

Sledeći album „Anchors & Anvils“ (Archer Records, 2007.) producira Jim Dickinson. Ovo izdanje seže do 6. mesta liste Americana Music Association.
2009. objavljuje EP „Died Of Love“ (Archer Records), poslednji sa Jimom Dickinsonom kao producentom, ali i mentorom, savetnikom i važnom podrškom. Smrt Jima Dickinsona i raskid veze sa bubnjarem Paulom Taylorom obeležiće naredni album tmurnim i tužnim raspoloženjem. „Stranger Me“ izlazi 2011. za Archer Records propraćen pozitivnim kritikama muzičke štampe. Iste 2011. Amy LaVere biva proglašena drugu godinu zaredom najboljom pevačicom u Memfisu i to u konkurenciji imena kakva su Shannon McNally i Valerie June. Sa njima dvema čini ženski kantautorski tandem iz Memfisa koji poslednjih nekoliko godina privlači pažnju ljubitelja amerikana zvuka, a i sve tri se pojavljuju u super-grupi Luthera Dickinsona (sina pomenutog Jima Dickinsona) – The Wandering. 2012. objavili su album „Go On Now, You Can’t Stay Here“ koji su proleća iste godine promovisali po SAD.

IMG_5444_zpsbsbgnozx

2013. učestvuje u još jednom projektu sa strane – Motel Mirrors. Sjajni gitarista John Paul Keith, njen kolega i prijatelj iz Memfisa i Amy u čistom i raspojasanom country & western zvuku. Cele godine sviraju uživo kad god im obaveze vezane za sopstvene turneje to dozvoljavaju.
27. maja 2014. izašao je i novi album Amy LaVere. Zove se „Runaway’s Diary“ i sadrži dvanaest pesama inspirisanih tinejdžerskim begom od kuće. Neki je nazivaju roud pločom, neki pločom kojom se otvaraju mnoge dileme iz uvek uzburkanih dana odrastanja, ali svi su složni u tome da se Amy LaVere (i) ovim parčetom plastike dokazala kao kantautorka visokog kvaliteta i ogromnog talenta na današnjoj amerikana sceni. „Runaway’s Diary“ je producirao Luther Dickinson, a pomogao je gitarama i mandolinom. Još jedan gitarista bitan u životu Amy LaVere (pored Luthera Dikinsona i John Paul Keitha) jeste Will Sexton koji je takođe svirao gitare na ovom albumu, a pored toga pevao i prateće vokale. Will već ima zavidnu kantri karijeru iza sebe s obziron na to da od malena svira gitaru sa starijim bratom Charliejem Sextonom (jedan od zapaženijih gitarista u bendu Boba Dylana), a i kao poznati kantautor kantri i vestern muzike.

amy-will-germany-poster_zpsctlgmepx

Amy LaVere poseduje zavodljivi baršunasti glas kojim obara s nogu i tera vas da obratite pažnju na pesmu koja je, obično, neka zanimljiva priča. Ona je sitna, krhka i nežna, ali svoj ogromni instrument svira besomučnom žestinom poput kontrabasiste u nekom pankabili bendu. Njen rast, detinji izgled, lepota i boja glasa mogu vas navesti da pomislite kako ste suočeni sa jednim ranjivim, osetljivim bićem koje biste da zaštitite od nedaća koje vrebaju iza ugla. Međutim, ovoj džepnoj Veneri ne treba vaša pomoć. Ona još od ranih tinejdžerskih dana živi na putu i njena iskustva prevazilaze iskustva mnogih od nas.
Uskoro izlazi novi album, a Amy LaVere & Will Sexton se vraćaju u Beograd. U sredu 27. maja nastupiće u Kulturnom centru Grad. Gosti te večeri biće: Mylutin i LVC’z. Karte u pretprodaji: šank @ KC Grad | Pinball Wizard Records.

Share

No comments yet