Koncerti

Damir Imamović i Sevdah Takht Band
Dom Omladine, Beograd
April 23, 2016
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2016/04/13051717_10208969473264975_1330701310696593641_n.jpg

Damir Imamović i Sevdah Takht Band na 5. Todo Mondo world music festivalu u Domu omladine 23.4.2016.

Stojeće ovacije za Damira Imamovića i njegov Sevdah Takht bend sinoć u Velikoj sali Doma omladine posle nastupa na 5. Todo Mondo world music festivalu. Zasluženo. Lelulajeve pesme o ljubavi i smrti lebdele su iznad oduševljenog publikuma kao što su se nekad izvijale iznad sarajevskih i mostarskih mahala.
Damir Imamović peva sevdalinke. To je autohtona bosanska muzička forma narativnog karaktera. Peva se na vrlo specifičan način o najvažnijim stvarima. O ljubavi, smrti, životu i sudbini. Istočnjački ugođaj i čvrsta povezanost sa konkretnim geografskim odredištima ne mogu da sakriju sličnost sa bluzom. Tematska i afektivna veza postaje jasna posle prvih taktova i stihova. Tekstovi, sa karakterističnim ponavljanjem određenih fraza i sintagmi, su, ako se zanemera lokalizmi, veoma slični.
Na neki čudan način sinoćni nastup Damira Imamovića i njegove ekipe me je podsetio na koncert Lusinde Vilijams koji sam imao prilike da slušam pre nekoliko godina u amsterdamskom Paradizu. Imamović koristi sevdalinku, kao i Lusinda bluz i kantri, kao poetski instrument kojim istražuje najdublje dubine ljudskog usuda. Visoko individualizovani pevački maniri, u oba slučaja, čine da se te ekspertize pretvore u nesvakidašnji umetnički čin koji donosi sublimaciju i katarzu.
Sevdah Takht bend je odlična. Perkusionista je svojim veštinom doneo ritam orijenta i bosanskih sokaka, a basista je sa nekoliko poetičnih solo deonica i celovečernjom delikatnom svirkom povezao stvar sa novim vremenima. Meni se najviše dopala violinistkinja. Ona je vrlo vešto pronalazila prave, kafanske tonove koji su davali neophodnu dozu autentičnosti. Već u sledećem trenutku profinjenim akademizmom Imamovićevoj muzici je davala novu, neuhvatljivu dimenziju.
Sve u svemu Damir Imamović i Sevdah Takht bend su „razbili“ sinoć u Domu omladine. Na kraju bisa Damir je akapela otpevao jednu srpsku, predivnu narodnu pesmu. Na taj način je još jednom oduševio publiku i potvrdio svoju estradnu

Share

No comments yet