Koncerti

Fernando Saunders
Dom Omladine,BG
November 23, 2015
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2015/11/12283273_10207753908916626_2032378481_n.jpg

U kamernoj atmosferi Kluba DOB, pred tridesetak ljudi, sinoć je muzicirao legendarni basista Fernando Saunders, pouzdani saradnik Lua Rida i drugih muzičkih veličina od Suzan Vege i Marijan Fejtful do Džefa Beka i Jana Hamera. Pratila ga je tročlano švajcarsko-češka ekipa.
Bila je to decentna svirka u fanki-soul maniru. Fernando je započeo i završio nastup pesmama Lua Rida. Na početku je bila „Jesus“ na kraju „Satellite Of Love“. Između je bio set finih pesama, u spomenutom maniru, koje je Frenando otpevao tačno i precizno, visokim lepim glasom. Izdvajala su numere „Happiness“ i „Feel Like Crying (Wept Tears)“.
Meni je najbolji trenutak na koncertu bio onaj kad su izvodili neku instrumentalnu temu Tonija Vilijamsa zvanog Lajftajm. Bila je to vrhunska džez-rok svirka tokom koje su članovi benda prikazali svoje muzičko umeće. Ja inače nisam fan džez-rokerskog muzičkog žanra ali ova tema me je podsetila na slavno vreme kad je ova muzika bila dominantna. Podsetila me je i na Beograd tog vremena koji je na neki volšeban način bio veoma važno mesto na muzičkoj mapi sveta.
Fernando Saunders se malobrojnoj publici predstavio kao vrhunski muzičar ali i kao neadekvatan frontmen. Bio je u toj ulozi nesiguran, uplašen, smušen. To se prenelo i na publiku – bar na mene. Bio sam nekako napet i nervozan. Tokom ovog koncerta sam shvatio da muzičar mora da ima stav i neku artističku drskost. Tek u tim okolnostima njegova muzika dobija punu vrednost. Ovaj Saundersov nastup me je po tom svojstvu podsetio na onu neslavnu svirku Tonija Mekfija u ovom istom zdanju pre nekoliko godina.
Dok sam se kroz hladnu novembarsku noć vraćao kući setio sam se trijumfalnog nastupa Fernada Saunders u Centru Sava na koncertu koji je Lu Rid održao pre nekoliko godina. Njegov bas davao je ritam mojima koracima. Nisam bio sam u gluvo doba. Fernado Saunders je bio sa mnom.

Share

  Komentari

 1. Nemanja

  25/11/2015 at 12:36 pm

  Moram da prokomentarisem kritiku u vezi frontmen momenta. Ja licno nisam stekao takav dojam. Uzivanje u muzici treba da se najpre ogleda u slusalackim momentima, da se koncert vise sllusao a ne gledao to bi bilo to.

  Stav i “drskost” mogu da najpre budu predmet glume jednog frontmena. Ne nuzno ali je uglavnom tako. Slusam izmedju ostalog metal a i hip hop pa sam upoznat sa slicnim.

 2. Artist & Fans

  25/11/2015 at 6:58 pm

  Nemanja !
  Thank you for making all clear, that enjoying music should be first reflected in the
  musical moments.
  I’m sure that the lady or gentleman who wrote this review could see clearly a very professional Fernando Saunders & Friends were dealing with a few technical issues doing the show such as speaker hum, yet still perform an amazing show covering all direction of music in one concert delivering positive energy.