Koncerti

Snoviđenja iznad Meksičkog zaliva – Dr. John
Dvorana Siska, Ljubljana
January 1, 1970
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2014/11/10816193_10205049742594158_1649511436_n.jpg

Danas, 21.11.2014. godine, Dr. John slavi rođendan. 74 godine. To je prilika da se podsetim njegovog nedavnog koncerta u Ljubljani. Svirka se zbila 8. novembra u dvorani Kino Šiška.

Oslanjajući se na dva štapa, usporenim korakom, kao u nekoj ‘slou-moušn’ filmskoj sceni, Dr. John se posle uobičajene akademske četvrti  pojavio na sceni. Članovi benda su na kedžun varijanti engleskog jezika objavili „The Doctor Iz In“. Poblika ga je oduševljeno pozdravila.

Dr. John je bio napirlitan kao svaki njuorleanski muzičar. Jarke boje su u pitanju, ogrlice, minđuše, šešir ukrašen šarenim trakama, prstenje na rukama, tamne naočare, perčin do pola ledja umotan u neku čudnu stvar koja liči na koru drveta ili neku osušenu barsku travu.  Posebna je to vrsta elegancije nastala u „čudesnom vrenju“ koje ključa na ulicama Nju Orleansa. Veliku pažnju su privlačili štapovi o koje s Dr. John oslanjao. Bili su nakićeni krznima sitnih glodara iz močvara Luizijane, perjem egzotičnih ptica iz istih predala, đinđuvama od stakla i šarenim trakama koje kao da su ukradene iz nekog njuorlenaskog burdelja.  Imao sam utisak da je te štapove naš dragi Doktor kupio od nekog vudu vrača, ili sveštenika santerije, koji u delti velike reke sprovodi svoje opskurne rituale. Lobanja na klaviru je naglašavala ritualnu prirodu celog nastupa.

 10808358_10205049741234124_2040685713_n

Doktor je započeo šou pesmom „Iko Iko“. Set lista je bila  koncipiran tako da predstavi celu Doktorovu karijeru. Stvari nisu bile poređane hronološki. Skakalo se kroz vreme što je u skladu sa prirodom Doktorove muzike. Ona je duboko ukorenjena u bogatu muzičku tradiciju Nju Orleansa, ali ima i jedan neodoljivi rok pomak koji je Dr. Johnu i dao posebno mesto.  Prvi susret sa Doktorovom muzikom uživo mi je omogućio da shvatim još nešto. U mističnom oreolu koji okružuje njegove pesme susreću su cajun i zydeco mitologija sa psihodeličnim i onostranim iskustvima  novog vremena. Mislim da je to jedinstvena stvar koja postoji samo u Doktorvom muzičkom svetu.

Centralno mesto koncerta bile su pesme „I Walk On Guilded Splinters“   i „Such A Night“. Ova prva najbolje svedoči o ‘tripozoidnoj’ prirodi Doktorove muzike. Ona nam je omogućila da se teleportujemo iz Kina Šiške u mirišljavu karipsku noć i da se suočima sa telesnim i duhovnim izazovima koja ona donosi. Bila je to i prilika da se podsetimo svih sjanih verzija ove pesme, od Humble Pie i Cher do Paula Wellera i Johnnyja Jenkinsa. Ova druga je svojom lascivnom prirodom govorila ljudskoj slabosti pred iskušenjima koje jedna specijalna noć i lepa žena donose sa sobom.

Meni je posebnu pažnju privukla numera „How Come My Dog Don’t Bark When You Come ‘Round“, poročni ‘talking’ bluz koji je Doktor izveo sa jedinstvenim šarmom elegantno podvlačeći dvosmislenost teksta. „Right Place, Wrong Time“ je donela očekivanu i poželjnu fank komponentu, a „Sometimes I Feel Like Motherless Child“ dašak autentičnog bluza.

Doktorov bend koji nastupa pod imenom The Nite Trippers bio je na očekivanom nivou. Dominirala je trombonistkinja Saraha Morrow koja obavljala i ulogu muzičkog direktora cele turneje. Radi se o tipičnoj njuorleanskoj ‘velikoj sestri’ čija erotičnost je autentična a muzičko umeće nesumnjivo.

10751609_10205049740154097_1541062464_n

Posle sat i petnaest minuta Dr. John je završio svoj nastup.  Tada je ustao  od klavira, ispružio „rogatu ruku“ ka publici i napravio nekoliko vrlo sporih švenkova preko oduševljenog auditorijuma. Bio je to nezboravan trenutak. Shvatio sam ga poziv da se smelo i hrabro živi, da se slobodno suočava sa izazovima i iskušenjima, kao konačnu objavu činjenica da su greh i vrlina imanentni ljudskoj prirodi na istovetan način. Publika se nije smirivala. Dobri Doktor je još jednom sporo došetao do klavira i odsvirao numeru „Qualified“. To je bio kraj.

Dok smo čekali taksi da nas odvede u kišnu ljubljanski noć još uvek smo bili izgubljeni snoviđenjima iznad Meksičkog zaliva kojima smo plutali u prethodna dva sata na talasima muzike jedinstvenog Dr. Johna.

Setlist:

Doctor Iz In

Iko Iko

Locked Down

How Come My Dog Don’t Bark When You Come ‘Round

Big Shot

I Walk On Guilded Splinters

Right Place, Wrong Time

Mama And Papa

What A Wonderful World

Soulful Warrior

Sometimes I Feel Like A Motherless Child

Old Setlers

Mardi Gras Day

Croker Courtbullion

Such A Night

bis

Qulified

Share

No comments yet