Uncategorized

The Coathangers (Atlanta, GA, U.S.A.)
KC Grad , Beograd
June 9, 2015
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2015/05/coathangers-poster_zpspg6bvqqu.jpg

Ponedeljak, 8. jun – Kladovo @ Fusion klub
Utorak, 9. jun – Beograd @ KC Grad

maxresdefault 5_zpsxwb7tphe

Pre devet godina, 2006, četiri devojke iz Atlante praktično vica radi formiraju bend The Coathangers ne bi li svirale po lokalnim žurkama, najčešće kao predgrupa mnogim drugim nezavisnim rok grupama koje su svraćale u njihov grad. Međutim, neobavezno zajedničko muziciranje ubrzo postaje malo ozbiljnije, devojke dolaze do prvog albuma, a posle njega i par singlova, onda je na redu i drugi album, pa par turneja, pa ozbiljniji odziv na njihove koncerte, a onda su ih Black Lips kao predgrupu poveli sa sobom na turneju i posle toga ništa više nije bilo isto, kako se to obično kaže. The Coathangers su prevazišle okvire lokalne scene, glas o četiri devojke dopro je daleko, a to je uzrokovalo ne samo veću prodaju ploča, nego i pozive da se sviraju neka egzotična mesta koja mnogi američki indie bendovi nikada ni ne vide. 2012. sviraju po Evropi kao predgrupa The Thermals, a sledeće godine sledi ista stvar samo sa …And You Will Know Us By The Trail Of Dead.
Krajem 2013. bend napušta Candice Jones | Bebe Coathanger – klavijature, glas i The Coathangers postaju trio (Julia Kugel | Crook Kid Coathangers – gitara glas, Meredith Franco | Minnie Coathanger – bas i Stephanie Luke | Rusty Coathanger – bubnjevi, glas).

The-Coathangers_34_zpsj8rmw7qs

Ubrzo, početkom 2014. objavljuju četvrtu ploču „Suck My Shirt“. Novi album i bazična rok postava dodaju poprilično drugačiji šmek muzičkom izrazu devojaka iz Atlante. Obzirom da nemaju muškarce u grupi, vrlo ih je lako bilo smestiti u više žanrovskih varijanti all-girl bendova. Neki su ih poredili sa sličnim postavama iz 60-tih, neki sa sličnim varijantama iz 80-tih, neki drugi sa riot grrrrls iz 90-tih, ali čini se da su ove tri cice sve to i još ponešto. To ponešto pre svega odnosi se na uspešan miks nju vejv zvuka sa garažnim pankom, dva žanra koja retko uspevaju da se sjedine, a da to zvuči dobro. U njihovom slučaju ova kombinacija deluje sasvim prirodno, samim tim dovoljno kvalitetno, a visoke ocene albuma po muzičkoj štampi potvrđuju talenat ženskih Ramones kako ih je par kritičara markiralo.
2014. bila je izuzetno uspešna za devojke iz naše priče. Pored ploče karijere, The Coathangers imale su i samostalnu evropsku turneju, ali nisu se na tome zaustavile, naprotiv. Posle evropske usledile su turneje po Japanu i Australiji, nekoliko festivalskih nastupa i, što je za svaki bend najbitnija stvar, bile su zauzete gotovo preko svake mere.
thecoathangers-e1398258410353_zpsbmhi0gbb

Ovih dana (početak maja) The Coathangers su u studiju, snimaju novi album. Za manje od mesec dana ponovo dolaze u Evropu, a ovaj put neće preskočiti naše krajeve. Debitantski koncert za The Coathangers u Beogradu zakazan je za utorak, 9. Jun u KC Gradu, a od 21:00. Karte su u pretprodaji po ceni od 700 dinara na šanku KC Grada i u Pinball Wizard prodavnici ploča.

The Coathangers @ Wikipedia
Official
The Coathangers @ bandcamp
The Coathangers @ Pitchfork
The Coathangers @ last.fm
The Coathangers @ tumblr

http://www.badmusicforbadpeople.com/2015/05/the-coathangers-atlanta-ga-u-s-a/

Share

No comments yet