Koncerti

Plavi Ptičić i Magic Bush
Božidarac
February 13, 2016
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2016/02/plavipticic.jpg

Plavi Ptičić i Magic Bush u Božidarcu 13.2.2016.

Sinoć je Vračar zaista rokao. Šezdesete godine 20. veka bile su u Božidarcu. Došle su na krilima muzike sastava Plavi Ptičić i Magic Bush. Fantastične pesme iz najbolje rok dekade ponele su publiku: devojke su vrtele svojim atributima, momci veselo cupkali, pivo je bilo hladno a atmosfera opuštena, nepretenciozna.
Jedan hit je sustizao drugi, uspomene su se budile i gasile. Oni koji su mogli setili su se tog herojskog vremena kada se, sa rok muzikom u ušima, verovalo da će svet biti bolji. Oni koji se tada nisu ni rodili mogli su da naslute utopijske obrise te daleke decenije.
Plavi Ptičić je svirao prvi. Sinoć sam ih slušao po drugi put. Opet je prva pesma koju sam čuo bila „For Your Love“ od The Yardbirdsa. Tu koincidenciju doživljavam kao znak da me sa ovim bendom povezuje neke tajne i nedokučive niti. Kasnije su bile numere iz repertoara The Rolling Stonesa, Jefferson Airplanea, Boba Dilana, Kridensa…Sve kako treba. Plavi Ptičić je opušteni rokenrol autfit svestan čijenice da je u ovoj muzici od podjednake važnosti dobra atmosfera, fino druženje kao i sve one druge stvari vezane za muziciranje. Njihova muzika je kao „odbegli džuboks“ iz one pesme Marka E. Smita. Tu je da podseti i popravi raspoloženje.
Magic Bush su, kako sam shvatio, Bestbeat pod drugim imenom. Kao Bestbeat su fenomenalni Bitls kaver bend. Kao Magic Bush sviraju obrade velikih hitova iz ’60-ih godina 20. veka. Na repertaoru su Stounsi, The Who, The Kinks… Oni su jako uvežbani, dizajnirani – u svojim bitničkim kostimima (crne rolke, naočari za sunce, kačketi) liče na grupu Manfreda Mana iz te dekade. Vrlo su profesionalni. Nastup je dobro osmišljen, set-lista pametno koncipirana.
Sve u svemu, sjajno veče u Božidarcu. Rokenrol i fino muvanje. Kao živo izvođenje Bouvijevog albuma Pin-Ups ili kao ona igranka iz Šlezingerovog filma Lažov Bili.

Share

No comments yet