Albumi

October 4th, 2013 | Žikica Simić

Dig Thy Savage Soul
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/10/4-star.png

Izdavačka kuća –

Bloodshot Records

14/08/2013
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/10/barrence-whitfield-dig-thy-savage-soul-cover.jpg

Ima li roka bez garažnog roka? Reklo bi se da nema. Novi album bostonske skupine Barrence Whitfield & The Savages „Dig Thy Savage Soul“ – baš kao i „Desperation“ memfiskog benda Oblivians – nudi vrlo ubedljive dokaze da garažni rok predstavlja poslednju odbrambenu liniju autentičnih rokerskih vrednosti pred najezdom raznoraznih „varvara“. Muzika sa ovog albuma probija bubne opne „kao topovsko đule“. Uleće u predele sakrivene iza lica smorenih ljubitelja rok muzike i tu eksplodira u veličanstveni vatromet koji razbija nataloženi mrak.

Barens Vitfild je nesvakidašnji rok lik. Još od Daga Sema (Doug Sahm) nije bilo na sceni ličnosti koja je podjednako kompetentna u raznim muzičkim žanrovima kao što su soul, bluz, kantri i folk. Barens je svuda kod kuće. Album „Ow! Ow! Ow!“ (1987) sa jedne strane, a dva albuma koje se snimio sa Tomom Raselom (Tom Russell) 1993. godine – „Cowboy Mambo“ i „Hillbilly Voodoo“ – sa druge, označavaju širinu muzičkog dijapazona u kojem deluje. Uvek prisutni garažni mejkap ima funkciju zaštitnog znaka.

Album „Dig Thy Savage Soul“ potvrđuje ono što je najavila ploča „Savage Kings“ iz 2011. godine. Barens Vitfild se definitivno vratio na scenu! Prekid u karijeri koji je započeo 1994. godine posle albuma „Ritual Of The Savages“ je okončan.

Dobro promućkana mešavina originalnih napeva i tzv. obrada čini repertoar album „Dig Thy Savage Soul“. Gitarista Piter Grinberg (Peter Greenberg), nekada član legendarnih bostonskih garažanih postava Lyres i DMZ, je autor većine originalnih napeva. Njegove numere „Oscar Levant“ i „Hangman’s Token“ predstavljaju najbolju ponudu ovog albuma. Prva je prljava, poročna posveta Oskaru Levantu, kontroverznoj ličnosti sa umetničko-zabavljačke scene, a druga furiozni „hedbengerski bugi“. Dobro odabrane pesme druih autora su komplementarne. Izdvaja se numera „Bread“ preuzeta iz repertoara Bobija Heba (Bobby Hebb, vlasnik velikog hita „Sunny“ iz 1966. godine, jedne od 25 najčešće emitovanih pesama na radio stanicama širom sveta) i pesma Frenkija Li Simsa (Frankie Lee Sims) „Hey Little Girl“ u kojoj se odgrava direktan sudar panka i rokabilija.

Barrence Whitfield & The Savages zvuče kao The Sonics sa Litl Ričardom (Little Richard) kao pevačem. Kad oni sviraju sve kazaljke su u crvenom. Vedri, mangupski duh rokenrola je ponovo sa nama.

Share

  Komentari

 1. Buck Sooz

  17/10/2013 at 7:15 pm

  Bludni sinovi istog oca
  King Salami & The Cumberland Three
  http://www.reverbnation.com/kingsalamiandthecumberland3
  Zajedno, uživo
  http://www.youtube.com/watch?v=cfCoXFLPp_E