Albumi

August 26th, 2015 | Zikica Simic

Izdavačka kuća –

Eagle

27/08/2015
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2015/08/villie.jpg

Da se Korto Malteze nije rodio 10. jula 1887. godine u La Valeti kao sin britanskog mornara i španske ciganke, već da se to zbilo početkom pedesetih godina prošlog veka u nekom njujorškom kvartu na obodima getoiziranih delova grada, on bi se zvao Vilijam Borsi, odnosno Vili Devil. Ne bi bio mornar. Bio bi pevač soul balada. Poprišta njegove avanture  bio bi  imaginarni univerzum koji postoji u tužnim pesmama koje lelujaju kroz prozore devastiranih kuća ozloglašenih velegradskih četvrti.

“Vili Devil zna istinu koja se kotrlja gradskim ulicama. On poznaje hrabrost koju nose ljubavne pesme iz geta” – rekao je Dok Pomus. Album “In Berlin” (dva diska, 28 pesama, preko dva sata muzike), na kojem je zabeležen njegov nastup u tom gradu, to potvrđuje. Spori koraci pačuka (“pachuco) koji se usamljenom avenijom u praskozorje vraća kući, odjekuju u pesmama sa ovog albuma. Iz pozicije toga lika – pačuko je kicoš, heroja, zavodnik, opasan tipa iz španske četvrti i glavni junak Devilove mitologije –  otpevan je ceo repertoar.

Vili Devil je najveći stilista rok muzike. Etički kodeks i estetske kodove koje su emanirale velike soul i ritam-i-bluz balade pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, uskladio je sa novim vrednostima iz njujorškog klubu CBGB, ikonografijom španskog Harlema i artificijelnošću koju je doneo mjuzikl “Priča sa zapadne strane”. Na albumu “In Berlin” ta prizma je dobila novu facetu. Oronulost i potrošenost, izazvana besomučnim rokerskim životom, važan je element nastupa. Odmetnička patina, osećaj neusklađenosti sa vremenom i otpor prema novim “vrednostima”, daje pekinpovsku auru repertoaru. Nije čudo da je poslednja pesma na albumu “Billy The Kid” Boba Dilana.

Članovi trija koji prati Devila su pijanista Set Farber i basista Dejvid Kiz. Klasične balade smenjuju se sa originalnim napevima, njuorleanskim standardima i odabranim pesmama ranog rokenrola. Posebnu zanimljivost čine pesme koje za temu imaju drogu. Iza savršene stilske politure numera “Junker’e Blues” i “Carmelita” naziru se strah od smrti i svest o sopstvenoj poročnosti.

“Uvek sa stilom”, pevao je svojevremeno, u numeri “Italian Shoes“, Vili Devil.  Album “In Berlin” pokazuje da se malo promenilo. Tip je još uvek lud i ima stila. Malo gorčine, autoironije i naslućeno ništavilo, pokazuju da vreme, ipak, teče.

Share

No comments yet