Albumi

October 27th, 2013 | Žikica Simić

Blind, Crippled & Crazy
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/07/3andhlaf-star.png

Izdavačka kuća –

New West

http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/10/71iJGmIXEaL._SL1425_.jpg

Vreme teče. Silaze nepozante godine. Život prolazi. Tako je kako je. Ne može su tu mnogo. Ne može se ništa zapravo.

Bob Dilan i Nil Jang su pronašli način kako da rokenrol jezikom ispričaju priču o tome. Patosa i gorčina izmešani su u pravim razmerama. Ko je čuo njihove novije pesme – „Tryin’ To Get To Heaven Before They Close The Door“ ili „Walk Like A Giant“, na primer – zna o čemu je reč.

Delbert Meklinton (Delbert McClinton) i Glen Klark (Glen Clark), dvojica teksaskih rok muzičira sa legendarnim statusom – naročito prvi, se na zajedničkom albumu „Blind, Crippled & Crazy“ bave tom tematikom. Rade to sa superiornošću sa kojom Pekinpovi filmski junaci nose svoje godine. Opušteno, sa humorom i dubokim uverenjem da ne bi ništa promenili kad bi mogli ponovo oni isporučuju omamljujući koktel kantrija, bluza, rokenrola i teksaskog fanki r&b.

Duhovita igra reči iz prvog stiha pesme „Been Around A Long Time“: „I ain’t old but I been around a long time“ definiše njihov pristup. Meklinton i Klark nisu mudraci koji razumeju život, nisu ni patetični starci koji lamentiraju nad prošlim vremenima. Oni su šarmantni odmetnici skloni zezanju i rokenrolu, ne žale ni za čim niti se plaše onog što dolazi. U numeri „Oughta Know“ Meklinton peva: „I didn’t learn a thing/Too much temptation/And not enough restraint“.

Muzika je, ipak, glavni adut ovog tandema. Sve se puši, dimi, ljulja i valja na njihovom albumu. Honki tonk bluz iz spomenute uvodne pesme se pretvara u fanki r&b u numeri „World Of Hurt“, koja zvuči kao da je pronađena u legatu Vilija Mičela (Willie Mitchel), sa ubistvenom Meklintonovom usnom harmonikom. Iza nje sledi balada „More And More, Less And Less“ – otrovna ispovest umornog odmetnika koga opasnost više ne uzbuđuje kao nekad. Klarkov kantri lament „Just When I Need You The Most“ je na nivou njegovih najpoznatijih pesama koje su već otpevali Boni Rejt, Vili Nelson i Eta Džems. I tako dalje do kraja ploče: red bluza, red rokenrola, red kantrija.

Sve je odsvirano sa strašću i umećem. Bubnjar ima taj drajv u rukama i nogama, basista zna znanje, klavirista piči kao Hogi Karmajkl u filmu „Imati i nemati“, a Delbert i Glen pevaju kao pali anđeli. Muzika sa albuma „Blind, Crippled & Crazy“ je idealni saundtrek za neki budući film Voltera Hila sa Tex-Mex granice.

Share

No comments yet