Albumi

November 8th, 2013 | Žikica Simić

Personal Record
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/10/4-star.png

Izdavačka kuća –

Merge

12/07/2013
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/11/Eleanor-Friedberger-Personal-Record.jpg

Elenor Fridberger smo upoznali 2003. godine kada je debitovala u okviru dueta The Fiery Furnaces. Partner joj je bio brat Metju. Njihov debi album „Gallowsbird’s Bark“ bila je jedna od zanimljivih ploča te godine.

Pre dve godine Elenor je započela solo karijeru. Debitantski solo album „Last Summer“ je njujorška ploča. Pesme se ređaju kao polarodini snimci velegradskih prizora. Njene pesme se prema pesmama Lua Rida odnose kao romani Pola Ostera prema delima Hjuberta Selbija. Numera „Owl’s Head Park“ sa stihom „I imagine Cristopher Walken as a dancer named Ryan“ je bila jedna od najboljih te godine.

Novi album „Personal Record“ drugačijeg je ugođaja. Elenor kaže da su pesme pisane pod velikim uticajem engleskih autora Dankana Brauna (Duncan Browne), Alena Hala (Alan Hull, ex-Lindisfarne) i, što je naročito zanimljivo, Olija Holsola (Ollie Halsall). Svi znaju Holsola kao nepriznatog gitarskog heroja. Malo je poznato da je on bio vrlo originalan autor pesama. Suštinska sličnost između napeva na albumu „Personal Record“ i Holsolovih numera iz njegovih Patto dana – kao što su „How’s Your Father“ ili „See You At Dance Tonight“ – čini ovaj album Elenor Fridberger posebno zanimljivim.

Sve pesme na novom albumu Elenor Fridberger je napisala sa Veslijem Stejsom (Wesley Stace). Iza ovog imena se krije Džon Vesli Harding (John Wesley Harding), poznati engleski singer-songrajter i pisac koji već decenijama živi i radi u Sjedinjenim Državama. Muzika je usklađena sa vrednosnim sistemom i estetskim opredeljenjima osetljivih velegradskih likova koji drže do sopstvene samosvojnosti i ekskluzivnosti. Pesme kao što su „Stare At The Sun“, „When I Knew“, „Other Guys“ i druge govore istim jezikom kao i one koje su nekada stvarale Kerol King ili Stivi Niks. Samo im je sintaksa izmenjena u skladu sa novim vremenom. Ako se bude snimala nova verzija filma „Doručak kod Tifanija“ Elenor Fridberger bi trebalo da napiše pesme.

Stvari međutim nisu jednostavne niti jednoznačne. Kao b-stranu prvog singla sa albuma „Personal Record“ Elenor je stavila obradu pesme „Dallas“ teksaskog trubadura Džimija Dejl Gilmora (Jimmie Dale Gilmore) koja se, inače, ne nalazi na albumu. Šta to znači? Kaubojskim čizmama po velegradskim pločnicima? Videćemo. Vreme će pokazati.

Share

No comments yet