Albumi

November 20th, 2015 | Zikica Simic

http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/10/4-star.png

Izdavačka kuća –

Pop Depresija

http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2015/11/reka.jpg

Stiv Vin je jednom rekao da mu je omiljena pesma Brown Eyed Girl od Vana Morisona. Tužna pesma sa srećnim ugođajem, objasnio je. Setio sam se ove izjave dok sam slušao novi album sastava Rebel Star koji se zove Reka. I tamo je sličan poredak stvari. Lepi, melanholični tekstovi – inspirisani protokom vremena i zbunjenošću pred promenama koje taj neumitni tok donosi – spojeni su sa kantri rok šemama na način koji svedoči o savršenom poznavanju materije. Čini mi se da pesme sa albuma Reka započinju onog trenutka kada Van Morison otpeva famozne stihove: „Do you remember when we used to sing/Sha la la la la la la la la la la dee dah“.
Na albumu Reka putuje se više nego u nego u romanima Džeka Keruaka. Odlazi se u noć, u veliki grad, ide se preko planinskih venaca, širokih reka, uz prljave šine, hod se gradskim ulicama. Traga se za sobom u novim okolnostim. „Sha la la la…dee dah“ je otpevano, godine su prošle, detinjstvo i mladost su završeni, valja dalje „preko reke pa u šumu“.
Činjenica da su članovi sastava Rebel Star – Milan Glavaški i ekipa – uspešni i ostvareni ljudi na mnogim životnim poljima, daje njihovoj nostalgiji alibi. Njihove pesme su nostalgične na način na koji su to „Hickory Wind“ Grema Parsonsa ili „Thirteen“ Aleksa Čiltona. U njima je sve povezano na organski način. One su „lake kao dan“, klize kao ’butleg’ viski. Album Reka je kao džuboks u auli Tornatoreovog bioskopa „Paradiso“ ili onog u kojem se odvija „poslednja filmska predstava“ Pitera Bogdanovića. On je kao „stari radio“ koji svira pesme koje nam donose emocije koje smo zaboravili.
Među svim sjajnim originalnim pesmam na albumu Reka – U noć, Ti i ja, Velik dan, Radio – nalazi se i obrada pesme Wide River To Cross Badija i Džuli Miler pod imenom Široka reka. Veliki sam fan pesama ovog bračnog para. Imama na kompjuteru poseban folder sa obradama njihovih pesma. Ovu spomenutu je pevao čak i veliki i nevrovatni Livon Helm na albumu Dirt Farmer. Obrada sastav Rebel Star ne zaostaje za originalnom verzijom i onom Helmovom. Sjajan prepev na srpski jezik dao joj je posebnu dimenziju i nova značenja.
Na koncertima benda Rebel Star njihove pesme žive nove živote. Rokerska harizma Milana Glavaškog je tome razlog. On kao „humani plutonijum“ zrači sa scene čudesnom i autentičnom energijom. Prostori u kojim sviraju Rebel Star pretvarju se, pod tim dejstvom, u svetilišta rokerske religije. Slavi se ono što smo bili sa nadam i ubeđenjem da ćemo biti još bolji.

Share

No comments yet