Albumi

August 9th, 2013 | Žikica Simić

Small Town Talk
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/08/3andhlaf-star.png

Izdavačka kuća –

Sacred Sumac

http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/08/1365844205_shannon-mcnally-small-town-talk-songs-of-bobby-charles-2013.jpg

Novi album Šenon Mekneli (Shannon McNally) „Small Town Talk“ ima podnaslov „The Songs Od Bobby Charles“. Pesme Bobija Čarlsa su na repertoaru. Šenon ih izvodi na specifičan način u pratnji Dr. Johna i njegovog benda The Lower 911. Oni koji su imali prilike da čuju njenu verziju Čarlsove pesme „Tennessee Blues“ sa albuma „Geronimo“ iz 2005. godine znaju da ona dobro radi taj posao..

Bobi Čarls je najveći majstor tzv. kedžun muzike (cajun music). Radi se o muzici karakterističnih melodijskih i ritmičkih sklopova koja dolazi iz frankofonskih delova Luizijane. Takođe je prvak žanra koji zovu swamp pop. Napisao je neke od najpozantijih rok pesama. Dovoljno je spomenuti „Walking To New Orleans“ i „See You Later Aligator“. Njegov debitanski album „Bobby Charles“ iz 1972. godine ima kultni status. Sniman je u Vudstoku. Članovi sastava The Band su prateći muzičari na toj ploči.

Šenon Mekneli je nova rokerska zvezda, neka vrsta Boni Rejt za novi milenijum. Bluz sa rokreskim ivicama je na njenom repertoaru. Karijera joj je poslednjih godina povezana sa memfiskom porodicom Dikinson. Pokojni Džim Dikinson joj je bio mentor, a sa njegovim sinom Luterom učestvuje u raznim projektima. Sjajan nastup u okviru Luterovog ad hok benda The Wandering na prošlogodišnjem albumu „Go On Now, You Can’t Stay Here“ dobar je primer. Albumi koje potpisuje sospstvenim imenom – „Coldwater“ (2009), „Western Ballad“ (2010) – svedoče o izuzetnom izvođačkom umeću. Vrhunac je naravno ploča „Geronimo“ u produkciji Čarlija Sekstona.

Album „Small Town Talk“ započinje numerom „Street People“ koju je Čarls napisao sa Rikom Dankom. Band. Urađena je u maniru njuoreanskog fanka. Mogla bi da se nađe, kao bonus, na albumu „In The Right Place“ Dr. Johna. Sledi još 13 Čarlsovih pesama. Glas Šenon Mekneli – koji je neko opisao kao „idealnu mešavinu Lusinde Vilijams i Lu En Barton“ – daje im posebnu dimenziju. Zanatska savršenost i kedžun egzotičnost nadograđeni su interpretacijom koja balansira između autentičnost i artističke stilizacije. Dr. John kao producent i pijanista, Luter Dikinson i Derik Traks (Derek Trucks) kao gitaristi i Vins Gil (Vince Gill) kao prateći pevač dali su pun doprinos. Takođe i Martin Skorseze koji je, iz svoje privatne arhive, priložio ekskluzivnu fotografiju Bobija Čarlsa. Može se videti na zadnjoj strani ovog izdanja.

Album „Small Town Talk“ je spomenik jednoj izuzetnoj rok ličnosti. Pre četiri godine, 2009, pevačica Bet Meki (Beth McKee) je snimila sličan album pod imenom „I’m That Way“. Verujem da će se ovaj niz uskoro nastaviti nekim „Tribute To“ albumom. Bobi Čarls je to zaslužio.

Share

    Komentari

  1. marko

    10/08/2013 at 5:10 pm

    Preslusao, divan album!!!