Albumi

February 10th, 2015 | Zikica Simic

Sleeping Operator
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/10/4-star.png

Izdavačka kuća –

Secret City

http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2015/02/10984956_10205728372039470_874161986_n.jpg

Dok sam slušao album „Sleeping Operator“ sastava The Barr Brothers iznenada se setih stihova: „Otkud moje oči/Na licu tvome/Anđele brate“. Ponuđena muzika uzrokovala je čudno prepoznavanje koje je prkosilo prostoru i vremenu. Pesma „Please Let Me Let It Go“ donosi istu rafiniranu melanholiju kao i numere „Mourning Sad Morning“ i „Free Me“ sa davne ploče sastava Free. Bluz „Half Crazy“ ima, pak, onu finu intelektualnu auru koju su krasile pesme grupe Pentangle. Pod uticajem muzike vremenska strela se okrenula i zaletela unazad. Sadašnjost i prošlost spojile su se u jednu celinu. Pitanje ko su braća Bar se nužno nametnulo.
Braća Endrju i Bred Bar su iz Bostona. Sadašnja karijera im je vezana za Montreal. Boston su napustili posle raspada njihove prve grupe The Slip. U Montrealu su sa harfistkinjom Sarom Pejdž i multiinstrumentalistom Andresom Vialijem osnovali The Barr Brothers. „Sleeping Operator“ je njihov drugi album.
The Barr Brothers se na novom albumu pojavljuju kao grupa velegradskih trubadura koja priče sa uličnih pločnika prevodi na novi rokerski jezik sazdan od elementa folka, roka, kantrija i bluza. Razni svetovi se susreću u njihovoj muzici. Instrument ngoni u numeri „Little Lover“ donosi zvuk Afrike koji bluzerska usna harmonika premešta u deltu Misisipija. „How The Heroine Dies“ zvuči kao izgubljena pesma Leonarada Koena, a „Come In The Water“ kao najbolja pesma Robija Robertsona koju Rik Denko nije stigao da otpeva.
Na albumu „Sleeping Operator“ vlada „poliglotska atmosfera“. Pesme govore raznim žanrovskim jezicima. Delikatna svirka, izvođački rafinman i profinjene emocije povezuju ih u jednu celinu. Bred Bar je rekao: „Naša muzika nije folk ni rok, ni ‘chamber’ pop ni psihodelija, ni amerikana. Ona je mešavina svega toga“.

Share

    Komentari

  1. Marko

    10/02/2015 at 7:11 pm

    Ja zivim u Montrealu i nisam znao za ovaj bend. Obraticu paznju u buducnosti ;). Pozdrav!!!