Albumi

January 20th, 2014 | Žikica Simić

The Shaw Tapes: Live In Detroit 5/27/88
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/07/4-star.png

Izdavačka kuća –

(Third Man Records)

29/11/2013
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2014/01/artworks-000059792014-djjyte-t500x500.jpg-w640.jpg

Džek Vajt je svojevremno rekao: „The Gories su najbolji američki garažani bend od 60-ih naovamo“. Mnogi rok kritičari smatraju da je neogaražni bum, koji je obeležio kraj prošlog milenijuma i početak novog, bio iniciran pločama The Gories.

Mik Kolins, Deni Kroha i Peg O’Nil su bili članovi ovog trija. Oni su iz Detroita. Deo su rokerske tradicije karakteristične za taj fabrički i radnički grad. Naglasak je na buntovnim i subverzivnim elementima. Rok muzika je bila deo arsenala koji se koristio u borbi protiv kapitalističke eksploatacije. Oštra, gruba, neprecizna svirka, na granicama korektnosti, u skladu je sa takvim shvatanjem.

Nedavna pojava album “The Shaw Tapes: Live In Detroit 5/27/88” podsetila je zaboravnu rok publiku na aktivnosti trija The Gories. Muzika se pojavljuje u najrudimentarnijoj formi. Snimak živog nastupa The Gories, napravljen pre 25 godina u nekoj periferiskoj detroitskoj dvorani, bi mogao da funkcioniše i kao etnomuzikološki zapis sa neke tribalne svečanosti u džunglama belgijskog Konga u doba kada je Konradov junak tamo pronašao “srce tame”. Buka i krici, od kojih je sastavljena ponuđena muzika, dolaze iz unutrašnjih prostora koji se nalaze između “bola i ekstaze”.

Na repertoaru su klasične teme kao što su “Boogie Chillen” Džona Li Hukera i Motown klasik “Leavin’ Here” trija Holand – Dozijer – Holand, a tu su i kasniji “hitovi” trija The Gories “Thunderbird ESQ” i “I’ve Think I Had It”, kao i garažna himna “The Train Kept A-Rollin’” . Posebni zanimljivost predstavlja obrada prve pesme koju je Igi Pop ikada snimio “Again And Again” sa sastavom The Iguanas 1965. godine.

Album “The Shaw Tapes: Live In Detroit 5/27/88” je izdala diskografska kuća Džeka Vajta Third Man Records. Ovim potezoma Vajt je hteo još jednom da skrene pažnju na trio The Gories čija muzika mu je bila glavni orijentir kada je krenuo u muzičku avanturu poznatu kao The White Stripes.

Džek Vajt je jednom rekao: “The Gories su dobri i ne tako dobri.” Čista dijalektika. Mislim da album “The Shaw Tapes: Live In Detroit 5/27/88” pokazuje na šta je mislio. The Gories su fenomenalna bend koji svira na granici korektnosti. Njihov garažmni rok je neposredni, autenični izraz “čudnih vrenja” koja se dešavaju “iza lica” ljudi koji prihvataju rokenrol kao svoju religiju..

Share

No comments yet