Albumi

September 23rd, 2013 | Žikica Simić

Desperation
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/09/5-star.png

Izdavačka kuća –

In the Red

17/05/2013
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/09/oblivians.jpg

Ako nekog zanima gde se u ovom trenutku nalazi besmrtni duh rokenrola evo obaveštenja. Možete ga čuti, osetiti i videti na albumu „Desperation“ sastava Oblivians. Četrnaest priloženih pesama, urađenih u maniru garažnog roka, su njegovo najnovije skrovište.

Album „Desperation“ predstavlja povratka na scenu sastava Oblivians posle 16 godina. U svom čuvenom, razuzdanom eseju o memfiskom garažnom roku Ros Džonson, bubnjar u pratećim bendovima Tava Falka i Aleksa Čiltona, je napisao da su Oblivians „strpali u smeđu papirnu kesu atonalni bluz, ‘šit’ rok i rokabili treš i promućkali stvar“. Iz kese je posle toga, po Džonsonovim rečima, izašla ‘bučna zbrka’ („noisy mess“) koja je dobro razbesnela profinjene ljubitelje bazičnog roka. Bilo kako bilo oni koji su bar jednom čuli albume Obliviansa iz ’90-ih godina prošlog veka – „Popular Favourites“ ili „Play 9 Songs With Mr. Quintron“ – znaju o čemu je reč.

Greg Kartrajt, Džek Jarber i Erik Fridl su članovi Obliviansa. Sva trojica su vrlo aktivni na rok sceni. O tome se može lako obavestiti na internetu. Jarber je dva puta gostovao u Beogradu sa svojim bendom Jack O. & The Tearjerkers. Na ovoj adresi se možete pročitati kako je bilo na prvom nastupu http://www.b92.net/kultura/pop/recenzije.php?yyyy=2007&mm=09&nav_id=264247.

Situacija na albumu „Desperation“ pomalo podseća na onu koju smo pre mnogo godina zatekli na albumu „New Day Rising“ trija Husker Du. I ovde su, kao i tamo, sjajne pesme, najbolje moguće kada je u pitanju rok muzika, potopljene u okean buke, distorzije i nekontrolisanih energetskih pražnjenja. Tako je dobijena intrigantna celina koja kontinurano privlači pažnju. S jedne strane je oduševljenje fantastičnim pesmama, a sa druge uzbuđenje izazvano žestokim soničnim udarima. Ta vrsta muzičkog koktela nije često na repertoaru. Bazično, rudimentarno i radikalno su u bliskom kontaktu sa lepim, nežnim i skladnim na albumu „Desperation“.

Odlično odabrane pesme drugih autor – „Loving Cup“ Pola Baterfilda i lokalni zydeco hit Stefani Mekdi „Call The Police“ – komplementarne su sa originalnim numerama Kartrajta („Pinball King“), Jarbera („Little War Child“) i Fridla („Fire Detector“). Tradicionalno i individualno su na neobičan način povezani. „Desperation“ je izuzetan album. Jedan od najboljih u dosadašnejm toku sezone.

Share

  Komentari

 1. jolle

  08/02/2014 at 7:17 pm

  Sjajna mjuza,gas do poda i otfrljiti zvučnike do kraja,engleska punk adolescentska melodioznost,stoodges monolitnost,rock organ pumping like a diesel,ramones ,dr.feelgood…kao da imaš ponovno sedamnaest a ne…možemo se podrugljivo smješkati debelom šefu kad kenja jer imamo opet pravu gitaru u glavi…

 2. jolle

  08/02/2014 at 7:20 pm

  p.s. zaboravio sam zahvaliti gosp.Ž.na otkriću i preporuci.Dakle hvala Vam!