Druge Forme

Žikica Simić
Ruins Of Berlin
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2014/03/DexRomweberDuo.jpg


Na albumu „Ruins Of Berlin” tandema „Dex Romweber Duo” stvari su izmeštene iz realnosti. Marlena Ditrih je maskirana kao Karl Perkins, a Džeri Li Luis nastupa u kostimu Lote Lenje. Ponuđeni napevi doimaju se kao songovi iz imaginarnog mjuzikla u kojem se o srednjoevropskoj dekadenciji peva u ritmu rokabili i surf muzike. Memfiski studio „Sun” i ciriški kabare „Volter” poprišta su zbivanja, a dada i rokenrol ose oko kojih se vrti radnja.

Dekster Romveber je tvorac ovog rokerskog zamešateljstva. Još kao lider kultnog dvojca „Flat Duo Jets” pokazao je da ima specifičan i nesvakidašnji odnos prema svim oblicima popularne muzike, od ranog rokenrola i garažnog roka, do kabaretskih songova. Diskografija FDJ predstavlja ishodište čitave armije rok minimalista i tzv. arty tradicionalista. Najpoznatiji izdanak su „The White Stripes”. „Dekster Romveber je imao i još uvek ima ogroman uticaj na moju muziku”, rekao je Džek Vajt.

Na albumu „Ruins Of Berlin” Dekster nastupa sa sestrom Sarom, koja ima zavidan rokerski pedigre. Nekada je svirala bubnjeve u sastavima „Let’s Active” i „Snatches Of Pink”. Njih dvoje su popularnu muziku podvrgli elektrolizi. U svim njenim oblicima pronašli su nešto zajedničko. Radi se o nekom teatarskom, glumačkom supstratu. Popularna pesma je, za brata i sestru Romveber, deo vodvilja, farse ili komedije del arte, na koje liči život, ako se malo drugačije pogleda.

Taj pronalazak podvrgnut je artističkoj obradi i stilizaciji. Dobijen je niz od 14 pesama različitih žanrova koje čine jedinstvenu celinu. Mogu se shvatiti kao muzički skor uz koji se odvijaju tačke nekog ukletog kabarea.

Na početku albuma je furiozni rokabili instrumental „Lookout” koji razbija sva vrata. Zatim sledi niz originalnih pesama pomešanih sa precizno odabranim numerama drugih autora. Groteska smenjuje patetiku, izveštačeni tango prethodi mračnom bluzu. Naslovna pesma, koju je Marlena Ditrih pevala u filmu Bilija Vajldera „Spoljni poslovi” iz 1948. godine, pretvorena je u južnjački rokabili. Originalna numera „Grey Skies” je zloslutni bluz. Izobličeni gitarski solo nagoveštava zlo i užas.

Gostovanje Ket Pauer, Niko Kejs, Iksin Červenke i Keli Hogan – četiri pevačice sa posebnim personalnim integritetom –specijalni je kvalitet ovog albuma. Naročito su dobar posao obavile Ket Pauer u čuvenoj baladi „Love Letters” i Iksin Červenka u pesmi „Lonesome Train”. Romveberovi originali „People, Places And Things” i „Polish Work Song” dopunjavaju dijabolični mozaik na pravi način.

„Dekster Romveber je najbolje čuvena tajna američkog rokenrola”, da citiramo još jednom Džeka Vajta. Album „Ruins Of Berlin” će možda razotkriti tu misteriju. Čini se da Romvebera nije briga za to. Njega zanima šta se sve može sa popularnom muzikom. Četrnaest mogućih odgovora nalazi se na ovoj ploči.
Žikica Simić
objavljeno: 20/04/2009

Share

No comments yet