Druge Forme

Žikica Simić
Electric Flag Outtakes
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2014/01/photo.php_.jpg


Electric Flag Outtakes – Tekstovi pisani za Našu Borbu 1996/97. godine pod nadnaslovom Priče o pesmama, a koji nisu objavljeni u knjizi Električna zastava -Priče o pesmama (III), Naša Borba, 18.9.1996.

Magična vrata

Džek Brus: Theme For An Imaginary Western

When the wagons leave the city
For the forest and further on
Painted wagons of the morning
Dusty roads where they have gone
Sometimes traveling through the darkness
Met the summer coming home
Fallen faces by the wayside
Looked as if they might have known.

O the sun was in their eyes
And the desert that dries
In the country towns
Where the laughter sounds

O the dancing and the singing
O the music when they played
O the fires that they started
O the girls with no regrets

Sometimes they found it
Often lost it on the way
Fought each other to posses it
Sometimes died in sight of day.

Da bi se zašlo u onostrane predele, iza pojavnih stvari, potrebno je uraditi nešto od sledećeg: proći kroz ogledalo, sići s uma, pojesti egzotičnu gljivu ili progutati pilulu sa lizergičnom kiselinom. U onostarne predele rok muzike možete, međutim, ući mnogo jednostavnije. Dovoljno je saslušati numeru „Theme For An Imaginary Western“ tandema Džek Brus-Pit Braun. U toj pesmi postoje „magična vrata“ koja vode u mitski svet ove muzike.

Numera „Theme For An Imaginary Western“ ima dihotomni karakter. U njoj je moćan Brusova muzika, urađena u dobro znanom bluz-rok maniru, postala fon za projektovanje Braunovih poetskih slika koje je njegova imagnacija pronašla u jedno drugo vreme: ono kada su hrabri ali uplašeni pioniri osvajali nepoznati i divlji severnoamerički zapad. Rokersko savršenstvo ove pesme, moćni sklad između teksta i muzike, epski zanos koji lako pronalazi odjek u glavama „slušača“ – svedoče da između roka i pionirske avanture postoji neraskidiva veza. Da li je to velika ali krhka nada ili jer to strah od dolazećeg? Čini se, ipak, da je to svest o uzaludnosti avanture. Na kraju i jednog i drugog poduhvata nalaze se „polagana predaja“ i polagano truljenje ideala. Vatre koju su doseljenici zapalili u davnim noćima putujući ka Obećanoj zemlji, plamte samo još u muzici pravovernih rokera. Te davno ugasle vatre samo u rokerskom snu osvetljavaju, još uvek, put ka novoj osećajnosti i moralnosti.

Čarobna legura nastala spajanjem Brusovog bluza i Braunove poezije u numeri „Theme For An Imaginary Western“, odnosno modernog muzičkog izraza i prošlovekovne avanture, nepobitni je dokaz relevantnosti roka. Ekscentrični škotski muzičar i londonski pesnik bitničke provenijencije uspeli su da, u nekoliko minuta muzike i dvadeset stihova uspostave vezu koja objašnjavca, na ultimativni umetnički način, večitu ljudsku težnju ka boljem životu.

Ova pesma se pojavila na prvom solo albumu Džeka Brusa „Songs For A Tailor“ koji je izašao 1969. godine. Doživela je bezbroj izvođenja. Najpoznatija su ona grupa Mountain i Colosseum. Pre nego što je započeo solo karijeru Džek Brus je bio basista legendarne britaske grupe Cream. Sa Pitom Braunom napisao je većinu hitova te grupe. Njihove najpozantije pesme iz tog perioda su „White Room“, „I Feel Free“, „Sunshine Of Your Love“ i dr.

Pit Braun je londonski pesnik-roker. Tokom šezedesetih i sedamdesetih godina sarađivao je sa mnogim džez, bluz i rok muzičarima. Predvodio je i dve rok skupine The Battered Ornamentsi Piblokto. Ovaj tandem sigurno ima bolje i slavnije pesme od citirane. Mišljenja smo, međutim, da je za razumevanje mitskog sveta roka ova veoma važna. Ona govori o nadi, avanturi, uzaludnosti i smrti. Velike teme su maestralno elaborirane u slavu rok muzike i ljudske nade.

Share

No comments yet