Druge Forme

Žikica Simić
Priče o pesmama (VI)
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2014/02/1654987_10202976672968713_648161161_n.jpg


Electric Flag Outtakes – Tekstovi pisani za Našu Borbu 1996/97. godine pod nadnaslovom Priče o pesmama, a koji nisu objavljeni u knjizi Električna zastava – Priče o pesmama (VI), Naša Borba, 6.11.1996.

Dada bluz

Don Niks: Going Down

I’m going down
Down down down down down
I’m going down
Dopwn down down down down
I got my head out my window
And my bare feet on the ground

She’s gone
Gone gone gone gone gone
She’s gone
Gone gone gone gone gone
I got my head out my window
And my bare feet on the ground

Ako bismo povezanost sa mitologijom, odgovarajući slikovitost i ekonomičnost izraza prihvatili kao bitne kriterijume u valorizaciji tekstova za rok pesme, onda smo sasvim blizu odgonetke zašto je pesma Dona Niksa „Going Down“ remek-delo ove muzike.

Vešto koristeći dvosmislenost odnosno višeznačnost reči „down“ i „going“ i njihovo mesto u svim važnim rok bajkama, Don Niks je zahvaljujući savršenom osećaju za bluz i rok, došao vrlo lako i elegantno do vrhunskog rok proizvoda. Zamršena semantika spomenutih reči, naročito u okvirima rok mitologije, krije u sebi paradoksalnu tajnu ove muzike: rok je, uprkos razbarušenosti i povremene pomahnitalosti, u suštini tužna muzika koja govori o prolaznosti i kraju mnogih stvari. Široki konativni spektar reči „down“ i „going“, depresivnog predznaka, može poslužiti kao putokaz koji pokazujući naniže i u daljinu, upućuje ka „srcu tame“ roka. Patetične zamke koje rokerska verzija „svetskog bola“ postavlja svojim propagatorima, Niks je izbegao vrlo jednostavno. Citirani tekst pesme „Going Down“ spojio je sa ubitačnim gitarskim rifom, jednim od najžešćih u čitavoj istoriji roka. Takvim postupkom dao je neobično značenje jednostavnom tekstu. Čitava stvar je dobila dozu humora i ironije. Sa ovim je u dosluhu i anegdota o nastanku ove pesme koju Niks pripoveda u knjizi „It Came From Memphis“ Roberta Gordona.

„Going Down“ je čest „broj“ na repertoaru mnogih zvezda. Pored navedenih, razlog za to je svakako i kinestetička priroda ovog napeva. Spomenuti rif, koji stoji u osnovi ove pesme, ima kinestetička svojstva. On, naime, kod „slušača“ stvara iluziju kretanja odnosno propadanja. Ovaj visceralni doživljaj autentični je kvalitet pesme „Going Down“. Jednostavnost i razlabavljena struktura čine ovaj napev pogodnim za projektovanje kako izvođačkih ambicija tako i slušačevih propenziteta, što je, takođe, nesumnjivi kvalitet Niksovog remek-dela.

Don Niks, južnjački džentlmen i desperado, vlasnik je impozantne muzičke biografije. Kao tinejdžer u Memfisu, zajedno sa Stivom Kroperom i Dakom Danom, imao je bend. Svirali su crni ritam-i-bluz, što je bilo dosta neobično za bele klince tog vremena. Kasnije Niks postaje član sastava The Mar-Keys, prvog „kućnog“ benda diskografske kuće Stax. Jedno vreme provodi u Los Anđelesu gde sarađuje sa Lionom Raselom i duetom Delaney & Bonnie. Kao nezavisni producent radio je sa mnogim velikim imenima roka i bluza. Od Džefa Beka i Džona Mejla do Alberta i Fredija Kinga.

„Going Down“, najpoznatija Niksova pesma, prvi put se pojavila na albumu malo poznatog benda iz Memfisa Moloch. Kasnije, sve do danas, na repertoru je mnogih bluz i rok zvezda. Svirali su je Džef Bek, Dž. Dž. Kejl, Fredi King, Albert King, Stone The Crows, Džefri Li Pirs i mnogi drugi.

Na dadaistički način reducirajući rok mitologiju, Niks je stvorio delo koje, svojim minimalističkim kvalitetima, govori o neprolaznoj relevantnosti ove muzike.

Share

No comments yet