Druge Forme

Žikica Simić
Green On Red: Two Lovers (Waitin’ To Die)
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2014/02/hqdefault.jpg


Electric Flag Outtakes – Tekstovi pisani za Našu Borbu 1996/97. godine pod nadnaslovom Priče o pesmama, a koji nisu objavljeni u knjizi Električna zastava Priče o pesmama (VIII), Naša Borba, 25.12.1996.

Tragično osećanje života

Green On Red: Two Lovers (Waitin’ To Die)

Ain’t no hate in this world
Ain’t no hole in the sky
There’s just a fate you can’t deny
Two lovers waiting to die

Joe got sick in the war
Between his veins and his mind
Sammy got sick from the lies
Two lovers waiting to die

Ain’t nobody in the street
Ain’t no kids in the soup line
There’s just a fear that keeps on flying
Two lovers waiting to die

Sve je na ovom svetu, govorio je Empedokle, sastavljeno od vatre, vode, vazduha i zemlje. Aristotel je kasnije ovom kvartetu, dodao peti element, eter, koji je činio suštinu prva četiri i bio najvažniji među njima. Mudri su bili stari Grci. Ovo njihovo učenje ima svoju relevantnost i danas, kada je u pitanju predmetni svet. Šta je, međutim, sa ljudskom egzistencijom? Od čega je To sastavljeno.

Rokeri čije obrazovanje, stečeno na ulici, „dole na uglu“, kao bitno svojstvo ima protivljenje svemu što je zvanično i etablirano, imaju odgovor na to pitanje. Najeksplicitniji možemo pronaći u pesmi „Two Lovers (Waitin’ To Die)“ Dena Stjuarta i Čaka Profeta, koji su tokom osamdesetih i početkom devedesetih nastupali u okviru benda Green On Red. Njihova analiza, izvršena pod besprekornim rokerskim uslovima, otkriva kao osnovne elemente ljudske egzistencije strah, smrt i sudbinu. Negde u izmaglicama i malenim tragovima naslućuje se i ljubav.

Nema ničeg na ovom svetu, poručuju Stjuart i Profet, osim lebdećeg straha, zapisane sudbine i neminovne smrti. U ovoj pesimističkoj viziji ljubav se pojavljuje kao sredstvo koje potvrđuje predominaciju sila „mraka i haosa“. U drugoj strofi pesme Stjuart i Profet uvode konkretne junake čiji životi su ilustracija njihovih pesimističkih postavki. Džoov razum je izgubio rat protiv njegovih vena. On je narkoman, a to je, kako bi rekli površni psihijatri „prolongirano samoubistvo“. Seli više ne može da živi u svetu laži.

Stvari nisu jednostavne kada su u pitanju Den Stjuart i Čak Profet, odnosno Green On Red i njihov duboki rokerski tradicionalizam. Ovi velemajstori roka su pored toga i talentovani umetnici. Dubokom pesimizmu svojih poetskih vizija suprotstavili su lepotu samog napeva. „Two Lovers (Waitin’ To Die)“ je ushićujuća bluz balada koja nadahnjuje i ispunjava lepotom.

Green On Red su jedna od najvećih grupa onog što se nekad zvalo Novi američki rok. Pesma „Two Lovers (Waitin’ To Die)“ se nalazi na njihovom albumu „Scapegoats“ koji je producirao Al Kuper. Glas Dena Stjuarta, u kojem su pomireni Nil Jang, Mik Džeger i Bob Dilan, kao i gitara Čaka Profeta, bili su glavna oružja ovog benda u trenutku nastajala pesma. Na ploči „Scapegoats“ Stjuartu i Profetu su pomagali Toni Džo Vajt, Den Pen i Spuner Oldem. To svakako govori o uvažavanju koje uživaju. Pesma „Two Lovers (Waitin’ To Die)“ pokazuje da zato postoje dobri razlozi.

Share

No comments yet