Druge Forme

Žikica Simić
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/12/1422437_10202490306049844_1710516811_n.jpg


Slušajući Stounse

Čarli Džilet u knjizi „The Sound Of The City“ piše o tri načina na koji su slušatelji „upotrebljavali“ pesme emitovane preko radija. Prvima su one služile kao sredstvo kojima su „pojačavali“ osećanja koje su već imali. Drugi su se nadali da će im pesma emitovana preko radija stvoriti neke emocije koje će ih izvući iz apatije u kojoj se nalaze, a treći su se nadali da će im radijska pesma „uništiti“ aktuelna osećanja i „instalirati“ neka druga, lepša. Ovakva očekivanja bila su usklađena sa tri bazična načina ekspresije karakterističnih za popularnu muziku – sentimentalni, melodramatski i trivijalni.

Sa pojavom rokenrola taj dijapazon je proširen. Odmetničko, drsko, buntovno i svojeglavo su stupili na scenu. Rok pesma je nudila nov doživljaj, nagoveštavala promenu i novi senzibilitet. Njeno dejstve se nije ispoljavalo samo u afektivnoj sferi. Kognitivna i konativna su takođe pod njenim uticajem.

U skrivenim značenjima pesama nalazile su se poruke koje su mladoj publici govorile o novim vrednostima, drugačijim interpersonalnim i komunikacijskim obrascima, o mogućnostima da svet bude drugačije uređen. Ta saznanja su budila volju, želju, čežnju da se to stvarno i desi. Mnoga prošlovekovna društvena „gibanja“ imaju korene u porukama koje su do „žednih ušiju“ adolescenata stizale kao „nečujni“ deo radijskih pesama.

Radijsko slušanje pesama sastava The Rolling Stones, gledano iz ove perspektive, bilo je najvažnije. Pesme sa Džegerovim i Ričardsovim potpisom, pristigle preko radio-aparata, pravile su pravu pometnju. Bazične bluzereske šeme činile su ih veoma komunikativnim. Artistički mejk-ap napravljen od mangupske drskosti, uličarske bezobzirnosti, mladalačke ranjivosti i seksualne provokativnosti davao im je poseban šarm. Nošene nezadrživom rokerskom urgencijom, pičile su preko radio-talasa, uletale u dečije sobe i glave njihovih stanara, menjajući ih na ireverzibilan način.

Kao što se zna uz pesme Stounsa marširalo se ulicama evropskih i američkih gradova. „Street Fighting Man“, „Satisfaction“, „Paint It Black“, „Jumpin’ Jack Flash“ i druge davale su ritam kolonama koje su demonstrirale. Veliki „fajt“ između dolazeće generacije i one koja je vladala odvijao se uz muziku Stounsa.

Međutim njihove balade, iznenada emitovane preko radija – „Heart Of Stone“, „Long Long While“, „Lady Jane“. „As Tears Go By“ na primer – su na individualnom planu imale mnogo veći efekat. Njihova frapantna neposrednost „jela“ je mašine, kako bi rekao Raj Kuder, „ubijala distancu“ i činila da se zbunjeni tinejdžeri, zgrčeni oko radio-aparata, istog trena osete neraskidivim delom „mladog hrabrog sveta“ kojii je odnekud nadolazio. Samosažaljenje i delinkventni prkos, koje su te pesme noslie sa sobom, postale su osnovne koordinate novog doživljaja sveta i sebe u njemu.

Rušenje zida

Da li se sećate rokenrol radija – pitali su se Ramonsi još krajem 70-ih godina prošlog veka. To pitanje je tada bilo deo jedne konceptualističke igrarije u kojoj se elaborirala nostalgija kao važan deo rokerskog doživljaja sveta. Danas se, međutim, ono pojavljuje kao svedočanstvo o promenama koje vreme donosi. Rokenrol radio silazi sa medijske i društvene scene. Duh vremena se promenio. Potrebna je druga vrste svirke. Radijski zvučni zid, o kojem su pevali Slade u pesmi „Radio Wall Of Sound“, je srušen. I ovo rušenje – kao i ono pre nekoliko decenija, kada je srušen zid koji je delio jedan grad na istočni i zapadni deo – nagoveštava velike promene. Treba na vreme misliti o tome.

Ovde možete pročitati prvi deo :

Dodatak:

Predlozi za plejlistu

I tajanstvenivoz.net predlaže:

1. The Velvet Underground: Rock And Roll (1970)

2. Van Morrison: In The Days Before Rock N Roll (1990)

3. Toni Brown & Terry Garthwaite: Morning Man (1977)

4. Tom Petty: Last DJ (2002)

5. The Kinks: Around The Dial (1981)

6. Slade: Radio Wall Of Sound (1991)

7. John Hiatt: Radio Girl (1979)

8. Regina Spektor: On The Radio (2006)

9. Marc Cohn: Listen To Levon (2007)

10. Joy Division: Transmission (1979)

11. Talking Heads: Radio Head (1986)

12. Carpenters: Yesterday Once More (1973)

II Bob Dilan: Plejlista za emisiju Theme Time Radio Hour, avgust 2006. Tema: Radio

1. Grandpa Jones: Turn Your Radio On (1965)

2. The Modern Lovers: Roadrunner (1976)

3. Boyd Bennett & His Rockets: Cool Disc Jockey (1959)

4. The Blasters: Border Radio (1981)

5. Richard Lanham: On Your Radio (1957)

6. Lord Melody – Radio Commercials (1994)

7. The Clash – This Is Radio Clash (1981)

8. Patrice Holloway: Those DJ Shows (1964)

9. Van Morrison: Caravan (1970)

10. Luke Jones & His Orchestra: Disc Jockey Blues (1948)

11. Bonnie Owens: My Hi-Fi To Cry By (1969)

12. Dan Hicks & His Hot Licks: Canned Music (1969)

13. L.C. Smith & His Southern Playboys: Radio Boogie (1953)

14. Elvis Costello: Radio Radio (1978)

Share

    Komentari

  1. Pojma nemam

    12/12/2013 at 11:02 am

    Treba(-lo je) na vreme misliti o tome.