Albumi

October 21st, 2013 | Žikica Simić

We Are the 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/10/4-star.png

Izdavačka kuća –

Jagjaguwar

http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/10/Foxygen-We-Are-The-21st-Century-Ambassadors-of-Peace-and-Magic.jpg

Recenziju ovog albuma trebalo je napisati još pre nekoliko meseci. Naime drugi po redu album dueta Foxygen „We Are the 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic“ izašao je u januaru ove godine. Devet meseci je prošlo od tada. U užurbanom i hiperproduktivnom rok svetu to je puno vremena. Stvari brzo zastarevaju. Na sreću to ne važi i za ovaj album.

Nostalgično i ekscentrično su na neobičan način povezani na ploči „We Are…“. Kao što brkovi na licu Mona Lize stavljaju klasičnu umetnost u novi kontekst, problematizujući njene osnovne postulate, tako i muzika tandema Foxygen, humorom i mušičavošću, klasičan rok predstavlja na nov i originalan način. Muzika ovog dvojca je istovremno i duboki naklon slavnoj rokersko prošlosti i veseli pozdrav novoj osećajnosti.

Foxygen su Sem Frens (Sam France) i Džonatan Rado (Jonathan Rado). Oni su iz Kalifornije. Rade zanimljiv rok posao. Uranjaju u rok istoriju, pronalaze zanimljive pesme, melodijske sklopove, stihove, produkcijska rešenja. Od tako pronađenog materijala, uz dodatak humora i halucionogenih kiselina, prave originalne pesme. Njihov album „We Are…“ je „psihodelična koliba“ u kojoj se smelo tripuje stazom rokerskih uspomena. Devet numera koje čine ovaj album se mogu shvatiti kao psihodelične eskapade, nastale pod uticajem čudnih pečuraka, tokom slušanja najslavnijih pesama iz repertoara Boba Dilana, Lua Rida i sastava The Rolling Stones, The Kinks i The Zombies.

Pesma „No Destruction“ zvuči kao da je Bob Dilan odlučio da u nekom motelu izgubljenom u pustinji Mohavi ponovo izmisli samog sebe zabavljajući prisutne kamiondžije i posrnule ženske. Slično je i sa numerom „On Blue Mountain“. Čini vam se kao da Mik Džeger u autobusu zvanom „Furthur“ Kena Kizija izvodi svoj „acid test“ performans. Ko zna, razumeće. Numera „San Francisco“ je najbolja pesma na albumu. To je idealna hipi balada do koje se došlo kompiliranjem najlepših delova slavnih pesma nastalih u San Francisku u doba Leta ljubavi, od Skota Mekenzija i Erika Bardona do Moby Grape i Grateful Dead.

Foxygen su na ovom albumu imali izuzetnu pomoć producenta Ričarda Svifta (Richard Swift). Album je snimljen u njegovom studiju National Freedom u Oregonu. Vešto je orkestrirao brojne ideja sa kojima Foxygen manipulišu u procesu stvaranja muzike. Uspeo je da napravi koherntnu muzičku celinu koja se istovremeno doživljava i kao omaž klasičnom roku i kao uvod u novu rok estetiku.

Share

No comments yet