Albumi

May 10th, 2014 | Žikica Simić

The Golden Age Of Glitter
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/10/4-star.png

Izdavačka kuća –

Tee Pee Records

08/04/2014
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2014/05/1000x1000.jpg

Dobru pop pesmu opremiti snažnim rokerskim motorom koji pokreću muskulozni bubnjevi i režeće električne gitare je ideal muzičkog žanra koji zovu power pop. Kad stvar uspe onda to zvuči savršeno. Sastavi Big Star, The Plimsouls, Cheap Trick su to pokazali. Sa istim uspehom su taj posao obavili i Sweet Apple. Njihov novi, drugi po redu, album „The Golden Age Of Glitter“ to pokazuje.

Čovek po imenu Džon Petković je spiritus movens ovog benda. Zahvaljujući Stanislavu Žabiću imao sam priliku da ga upoznam. Vrlo druželjubiv lik. Kad smo se sreli u Klivlendu Džon mi je rekao: „Kad si došao dovde produži do Memfisa. To je prava stvar.“ Nisam ga poslušao…

To je, međutim, druga priča. Da se vratimo albumu „The Golden Age Of Glitter“. Deset odličnih pesama se nalazi na njemu. Pored Petkovića članovi sastava Sweet Apple su još trojica muzičara zavidnog rokerskog pedigrea. Naravano najpoznatiji je J. Mascis, koji ovde nastupa kao bubnjar i povremeni gitarista. Kao specijalni gosti se pojavljuju Mark Lanegan, Robert Polard i Rejčel Hejden. Učešće našeg dragog Stanislava Žabića kao pevača i majstora za zvučne efekte je veoma važno.

Svaka od priloženih pesama vodi u izmišljenu zemlju koju su neki nazvali Poptopija (Pop + Utopija). Doduše ona bi pod uticajem muzike sastava Sweet Apple mogla i da promeni ime u Roktopija (Rok + Utopija). Bilo kako bilo odlične pesme sa prepozantljivim power pop mejkapom su na repertoaru. Na početku se nalazi sjajna „When You Could Stay (A Little Longer) u kojoj nastupa i Mark Lanegan. Dok slušate tu zavodljivu melodiju, nežne vokale i odlično solo na električnoj gitari (J. Mascis) može vam se učiniti da se radi o nepoznatoj pesmi iz repertoara Big Star. Numera „We Are Ruins“ ima psihodeličnu auru čije fluidne granice se dodiruju sa onom koja okružuje numeru „Turn Into Earth“ iz repertoara The Yardbirdsa. Tako mi se bar čini.

Album „The Golden Age Of Glitter“ je delo prosvećenog revizionizma. Sa vrlo izoštrenom artističkom svešću oživljena je muzika prošlih vremena. Ne radi se o nostalgičnom činu. Već o veoma uspešnoj potrazi za pravim vrednostima. Jedna od najboljih ploča u dosadašnjem toku sezone.

Share

No comments yet