Albumi

January 30th, 2015 | Zikica Simic

Tav Falco
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2013/09/5-star.png

Izdavačka kuća –

Stag-O-Lee

http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2015/01/10966779_10205626286847404_1593093875_n.jpg

Kompilacije su problematičan diskografski format. Naročito one tipa „The Best Of“. „Uvek neka pesma nedostaje“ – rekao je Elvis Kostelo. Stvari se međutim ne mogu generalisati. Ima kompilacija koje su ostavile neizbrisiv trag u istoriji rok muzike, promovisale nove izvođače, sistematizovale čitave muzičke oblasti, obznanile nove vrednosti.
Recimo kompilacija „Nuggets“ Lenija Keja. Ona nije samo nepogrešiv presek garažnog roka, već je i neiscrpni izvor inspiracije za mlade muzičare. Da li bi uopšte postajali The White Stripes ili The Black Keys da nije bilo „Nuggetsa“?
Slično je i sa zbirkom „SEX: Too Fast To Live Too Young To Die“ Marka Pironija. Ona više, bolje i tačnije govori o okolnostima pod kojime je nastao pank nego sve knjige koje su na tu temu napisane. Dvadeste singlova iz džuboksa iz butika „SEX“ Vivijan Vestvud i Malkoma Meklarena, predstavljeni u ovoj zbirci, su carski put u svet alternativne kulture, socijalnog bunta i lične dezorijentisanosti. Više o ovoj kompilaciji se može pročitati u „Električnoj zastavi“.
Ima i kod nas zgodnih primera. „Paket aranžman“ je predstavio grupu mladih beogradskih grupa koje su imale novo, originalno i ultramoderno viđenje rok muzike. Posle ove kompilacije na beogradskoj rok sceni počela su da vladaju nova pravila. „Paket aranžman“ je bio „veliki prasak“. Nastao je novi rok svet.
Ovaj predugački uvod nas dovodi, konačno, do teme ovog teksta. To je kompilacija Tava Falka pod nazivom „Tav Falco’s Wild & Exotic World Of Musical Obscurities“. Nedavno se pojavila u izdanju diskografske kuće Stag-O-Lee. Mesto joj je u samom vrhu kompilacijskih tvorevina.
Meridijani i paralele, vremenske zone i muzički žanrovi izmešani su na ovom ‘nosaču zvuka’ na način koji su diktirali mušičava logika kompilatora i pravila tzv. treš estetike čiji je on promoter. Prašnjavi južnjački putevi, kojima je krstario rokabili odmetnik Džoni Barnet sa svojim trijom, vode u buenosajreske lučke krmče gde opasni tipovi i fatalne dame plešu tango. Odatle se odlazi u posleratni Beč kroz čije podzemne kanale, sa zlom medicinom u džepu, beži Hari Lajm , da bi se konačno stiglo do noćnih ulica Riminija na kojima se jedna ljubavna drama pretvara u suicidalni čin.
Ova zbirka donosi muziku marginalaca, onih koji na ivicama tzv. civilizacije žive dosuđene živote. Nema ničeg „cerebralnog“ u ponuđenoj muzici, kaže Falko u bukletu koje se čita kao neka Borhesova zbirka priča. Tu se samo egzotični predeli i pesme čudnih „ptica“ iz izgubljenih i zaboravljenih rajskih staništa. Prisustvo temišvarskog Srbina Josifa Ivanovića, čiju temu „Donauwellen“ ovde izvodi Škot Aleksander Prins na Maccann Duet končertini, je potpuno očekivano. Ko zna više o izgubljenom raju od Srba?
Kompilaciju „Tav Falco’s Wild & Exotic World Of Musical Obscurities“ čini 25 numera različitih žanrova. Rokabili, bluz, tango, bečki valceri, italijanske kancone i filmske teme se smenjuju na neočekivan način. Muzika vam ne da mira. Svaka pesma pokreće novi film u glavi. Ova kompilacija se može shvatiti kao veličanstveni vatromet popularne muzike koji nakratko osvetljava mrak u koji smo zalutali.

Share

No comments yet