Koncerti

MEMPHIS – BEOGRAD: Jack Oblivian & The Sheiks + Amy LaVere & Will Sexton
Dom Omladine, Beograd
May 7, 2016
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2016/03/Memphis-Beograd-DOB-B2-poster-2016-v1.2_zpsngrpu47m.jpg

MEMPHIS | BEOGRAD: Jack Oblivian & The Sheiks + Amy LaVere & Will Sexton

March 16, 2016 in Bands by BMFBP

Subota, 7. maj – Beograd @ Dom omladine | 21:00

jo

Kažu da je Memfis rodno mesto rokenrol muzike. Tamo je sve počelo singlom „Rocket 88“ pre 65 godina. Sam Phillips, Sun Records, Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison… U Memfisu su potom svi kroz dekade želeli da snime album, da sviraju koncert ili da tamo naiđu kao turisti. Grad je etiketiran kao najvažniji u istoriji rokenrola, a poslednjih 20+ godina izvestan broj sjajnih i uticajnih grupa, te kantautora iz Memfisa drma modernom nezavisnom scenom, kao i što bar jednom godišnje eksplodira neki novi bend.

jo

U Memfisu od 1993. postoji Goner Records, jedan od najvažnijih nezavisnih garažnih izdavača (Oblivians, Reatards, Jay Reatard, Ty Segall, Harlan T Bobo, Reigning Sound…), a Goner Records 2004. pokreće i Goner Fest, danas prestižni četvorodnevni muzički festival. Osnivač i prvi čovek Gonera je Eric Oblivian.
Najvažniji bend koji se za poslednjih četvrt veka pojavio u ovom gradu svakako su Oblivians, multiinstrumentalni trio koji je svirao pank i bluz manijakalnom posvećenošću i, sa zanatske strane gledano apsolutno amaterski. Od 1993. do 1998. kada su raspušteni, snimili su tri studijska albuma i brdo singlova i što je još važnije, posthumno postali jedan od najuticajnijih garažnih sastava na više mejnstrim grupa poput The Hives, White Stripes, The Black Keys, te današnje predvodnike modernog garaž zvuka kao što su Thee Oh Sees i Ty Segall.

jo1

Eric Oblivian se posvetio Goneru, potom napravio i festival. Greg Oblivian je oformio Reigning Sound, oženio se i odselio iz Memfisa sa porodicom, a Jack Oblivian je nastavio da svira u par bendova koje je pokrenuo po raspadu Oblivians (Cool Jerks, The Tearjerkers, Jack-O & The Tearjerkers, South Filthy, Natural Kicks, Limes, Knaughty Knights) i za skoro 20 godina postao lokalni bog otac i guru mlađim generacijama. Naime, Jack Oblivian je naučio da ozbiljno vlada svim instrumentima i počeo da u improvizovanom kućnom studiju snima nagomilane pesme, potom ih predstavi ekipi okupljenih muzičara i onda snime album, pa drugi, treći, sve do sedmog koji je objavljen početkom ove godine.

jo2

Jackovu obuku prošli su mnogi bitni muzičari Memfisa: Jay Reatard, John Paul Keith, Harlan T Bobo, Rich Reatard, James Godwin, NOTS, a sam Jack je pekao zanat kod sledećih šefova: Tav Falco, Arthur Lee, Nathaniel Mayer, Jeffrey Evans…
Kao kakav rokenrol trener mlađih kategorija poslednjih nekoliko godina svira sa nekada lokalnim vunderkindima, a danas prvacima memfiske rok scene „ispod 30“, The Sheiks, sa kojima je objavio živi album „Live!“ krajem 2014. i nedavno studijski „The Lone Ranger Of Love“. Anti-heroj, harizmatični luzer, tihi propovednik bludničenja i disko odmetnik, Oblivian sve više podseća na Alexa Chiltona, neprežaljenu lokalnu legendu. 40% albuma hommage je ovom velikom gradskom rokenroleru i njegovom bendu Big Star, dok je ostatak rezervisan za Oblivianovo istraživanje unutar bluza, roka 70-tih, fanka i pržećeg bugivugija na prepoznatljiv način svojstven pomenutom maestru. Radi se o još jednom remek-delu iz kuhinje ovog gospodina koji je pokrenuo svoju izdavačku etiketu Mony Records i sam sebi objavio ploču.

jo3

Ako je Jack broj jedan rok scene Memfisa, onda je Amy LaVere prvakinja amerikane i kantrija. Njen mentor, pokojni Jim Dickinson, govorio je: „Ova mala je neviđena! Šamara kontrabas kao Willie Dixon na kristal-metu!“. Već prvim albumom („This World Is Not My Home“, 2006. Archer Records, snimljen uz veliku pomoć J. Dickinsona i Jimboa Mathusa) skrenula je pažnju na svoj rad, a pre toga uspela da se obre i na filmu (glumila je rokabili kraljicu Wandu Jackson u „Walk The Line“ i pojavila se u „Black Snake Moan“ u ulozi Jesse, te u još nekoliko niskobudžetnih ostvarenja). Saradnja sa Jimom Dickinsonom započeta prvim albumom nastavljena je i 2007. objavljuje „Anchors & Anvils“, a četiri godine potom i „Stranger Me“, mračnu ploču posvećenu preminulom Jimu Dickinsonu. Iste godine (2011.) Amy je po drugi put zaredom proglašena najboljom pevačicom u Memfisu i to u konkurenciji imena kakva su Shannon McNally i Valerie June!
2013. ona i John Paul Keith učestvuju u projektu Motel Mirrors i snimaju istoimeni 10-inčni mini album, a 2014. Amy se vraća na scenu novom pločom „Runaway’s Diary“. Od ovog albuma u ekipu najbližih saradnika uvršten je Will Sexton, neverovatni gitarista i čovek od karijere na alt kantri i rokenrol sceni SAD. Prošle godine se Amy i Will venčavaju i izdaju album „Hallelujah I’m A Dreamer“.

jo4

Amy LaVere poseduje zavodljivi baršunasti glas kojim obara s nogu i tera vas da obratite pažnju na pesmu koja je, obično, neka zanimljiva priča. Ona je sitna, krhka i nežna, ali svoj ogromni instrument svira besomučnom žestinom poput kontrabasiste u nekom pankabili bendu. Njen rast, detinji izgled, lepota i boja glasa mogu vas navesti da pomislite kako ste suočeni sa jednim ranjivim, osetljivim bićem koje biste da zaštitite od nedaća koje vrebaju iza ugla. Međutim, ovoj džepnoj Veneri ne treba vaša pomoć. Ona još od ranih tinejdžerskih dana živi na putu i njena iskustva prevazilaze iskustva mnogih od nas.

jo5

U subotu, 7. maja u beogradskom Domu omladine sviraće najpre The Sheiks, potom Amy LaVere & Will Sexton, a zatim Jack Oblivian & The Sheiks. Očekuje se više od tri i po sata aktivne žive svirke krema rokenrola iz rodnog grada ove muzike. Obzirom da su Jack Oblivian i Amy LaVere dugogodišnji prijatelji i saradnici, nema sumnje da će se sve završiti zajedničkim pojavljivanjem na bini uz nekoliko ključalih honky tonk boogaloo boogie standarda.

Ulaznice su u pretprodaji putem Eventim prodajne mreže u sledećim etapama: do kraja marta po ceni od 1200 dinara, od 1. aprila do 6. maja 1500 i na dan koncerta 1800. Takođe, ulaznice za koncert moći će da se kupe u pabu Brod(Despota Stefana 36) i bifeu Chillton (Katanićeva 7), te da se rezervišu preko Facebook stranice BAD MUSIC FOR BAD PEOPLE ili mejlom na: info@badmusicforbadpeople.com

Jack Oblivian @ Wikipedia
Oblivians @ Wikipedia
Jack Oblivian @ Facebook
Jack Oblivian Bio @ Fat Possum Records
Jack Oblivian @ AllMusic
Pitchfork review of “Rat City” album
Jack Oblivian @ Bad Music For Bad People
Memphis Flyer review of “The Lone Ranger Of Love” album
Fat Hipster review of “The Lone Ranger Of Love”
Amy LaVere Official
Amy LaVere @ Wikipedia
Amy LaVere Bio @ AllMusic
Amy LaVere @ Facebook
Will Sexton Official
Will Sexton @ Facebook
Žikica Simić o koncertu Amy LaVere & Will Sexton

Poster:
jo63

 

Share

No comments yet