Druge Forme

Valentina Macura
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2015/08/Tribina-Zikica-Simic.jpg


U susret obeležavanju 30 godina emitovanja poznate radio emisije Tajanstveni voz (Studio B) i velikog koncerta, istoimenog super-benda, koji se tim povodom organizuje u Mikseru, 9. oktobra, a u okviru 4. Festivala Paralel, razgovarali smo sa Žikicom Simićem, o američkom roku, domaćoj sceni, magiji radija, zatvorskom bluzu… i koncertu koji nas očekuje, ali  i o Kralju Čačka, Ani Ćurčin… i saznaćete još o čemu.

Žikica Simić

Zašto baš američki rok?

Avantura poznata pod imenom Tajanstveni Voz započela je krajem 1985. godine. Na svetskoj rok sceni u tom trenutku je bio u punom zamahu pokret koji su rok kritičari nazivali „Novi američki rok”. Glavni predstavnici su bili sastavi Violent Femmes, Husker Du, Minutemen, Long Ryders i drugi. Emisijom Tajanstveni Voz hteo sam da predstavim te izvođače našoj publici, da ih afirmišem na ovim prostorima. Mislio sam, a i danas mislim, da su te grupe u tom trenutku „spasile” rok muziku.
Inače moja interesovanja kada je u pitanju ova muzika su mnogo šira. Zanimaju me mnogi žanrovi i različiti vremenski periodi. Engleski rok šezdesetih godina 20. veka je moja najveća ljubav. Ta muzika me je uobličila, osnovne životne koordinate sam postavio slušajući The Rolling Stones, The Beatles, The Yardbirds, The Kinks, Them i druge.

Kako bismo objasnili magiju radija?

Mislim da se tajna privlačnosti radija kao medija krije u činjenicu da radio omogućava svojim slušaocima da slobodno dograđuju sadržaj koji im on emituje. Kad čujete neku pesmu preko radija ona pokrene čitav niz asocijacija, uspomena, nada i želja sakrivenih „iza lica” svakog pojedinačnog „slušača”. Prožimanjem muzike i ličnog doživljaj dolazi se do jedne potpuno nove tvorevine, autentične i neponovljive.
Pokušaću da to pojasnim. Pesma „Heart Of Stone” Rolingstounsa nije ono što su Džeger i Ričards sa svojim kompanjonima odsvirali. Ili bolje reći nije samo to. Ona ima hiljade, milione, drugih života koji su nastali tako što su se muzika i lični doživljaji svakog pojedinačnog „slušača” spojili na originalan i neponovljiv način.
Ja, kao radio-voditelj, svoju ulogu vidim na sličan način kao što to rade oni koji vode kroz LSD halucinacije. Svojim kratkim opaskama pokušavam da te prožimajuće procese usmerim u pravom pravcu, da slušanje muzika bude, kako se to kaže, „dobar trip”.

Već nekoliko decenija radite kao zatvorski psiholog, kako se oseća čovek iza rešetaka?

Ta “zatvorska” priča je, u mom slučaju, završena pre nekoliko godina. Ne želim vise da se vraćam na taj period.
Luj Ferdinad Selin je jednom rekao da biti u zatvoru predstavlja vrhunac ljudske bede. Mislim da je bio u pravu. To važi za celokupnu zatvorsku populaciju, sa obe strane rešetke.
Ipak, reklo bi se, da nekakvu dobit predstavlja jedinstvena prilika da se sretnete sa autentičnim, realnim individuama od čijih životopisa je napravljena rokerska mitologija. Takav sled stvari omogućava da bolje uočite načine na koji veliki rok autori presne, sirove životne činjenice pretvaraju u elemente rok mita.

Kako vidite našu aktuelnu scenu, imate li svoje favorite?

U zadnjih nekoliko godina pratim zbivanja na našoj muzičkoj sceni. Beogradski “Amerikana pokret” – Stray Dog, Ana Ćurčin, On Tour i dr. – je veoma zanimljiv. Izvođači koji deluju u okviru ovog pokreta daju vrlo originalno viđenje tog veoma popularnog i cenjenog muzičkog pravca.
Takođe mi je veoma zanimljiv i momak koji nastupa pod imenom Kralj Čačka. On na samosvojni, apartan način priča jednu brehtovsko-vajlovsku priču. Narativni i muzički aspekti u njegovim pesmama su složeni na pravi način. Mislim da bi Tom Vejts svoj legendarni šešir podigao u vis za Kralja Čačka i da bi napravio svoj čuveni reverans.

Foto: stanislav MilojkovićŽikica Simić i Vladimir Kolarić / Foto: Stanislav Milojković

Super-band Tajanstveni voz sastavljen je u čast značajnog jubileja emisije. Kako će taj koncert da izgleda?

Stvar je zamišljena na sledeći način, super-bend Tajanstveni voz, koji predvodi Kole iz Velikog Prezira, a čiji su članovi poznati muzičari sa beogradske rok scene – će izvoditi pesme koje su karakteristične za emisiju Tajanstveni voz. Pevači će se smenjivati.
Imamo pristanak, rekao bih, najzanimljivih rok muzičara da se pojave kao protagonist tog koncerta. Pesme iz repertoara “Tajanstvenog Voza” pevaće Gile iz Električnog Orgazma, Dukat iz sastava Stray Dog, Bojan Slačala iz Artan Lili i drugi.
Repertoar za taj koncert se još formira. Ideja je da on mora da izrazi duh emisije Tajanstveni voz, a bogami i suštinu rok muzike uopšte. Dakle pobuna i individualzam. To nas zanima.
Sam koncert ne bi trebalo da bude svečana akademija povodom jubileja nego brza, žestoka, znojava rokerska svirka, drska, hrabra i bezobrazna.

Pesme kojih izvođača nas očekuju?

Ljubitelji emisije Tajanstveni Voz znaju šta mogu da očekuju. Vrlo širok dijapazon dakle. Od klasičnog roka do najnovijih muzičkih stremljenja. Od Boba Dilana I Nila Janga do Lusinde Vilijams i Rajana Adamsa, od Husker Du i Giant Sand do The Kills i Dirtbombs. Biće zanimljivo. Ljuljaće i valjaće – rock and roll.

Kakava je budućnost Tajanstvenog Voza u ovim nesigurnim (radijskim) vremenima?

Sudbina Tajanstvenog Voza je, kao i sudbina Studija B, radio-stanice na kojoj se emituje, neizvesna. Studio B je stavljen na doboš. Biće prodat nekom. Taj budući vlasnik će odlučiti šta će sa svojim vlasništvom da radi. Nešto ne verujem da će baš imati razumevanja za moju emisiju, kao što, uostalom, ni aktuelni menadžment nema. Tajanstveni voz me podseća na onu lokomotivu iz, meni veoma drage, izjave Tava Falka. On je rekao da je njegov bend Panther Burns kao poslednja parna lokomotiva koja juri šinama koje ne vode nikuda, juri trubi iz sve snage. Isto tako i Tajanstveni voz, juri i trubi, dok mu novi bogataši i srpski kapitalisti ne polome točkove.

Share

No comments yet