Koncerti

Tav Falco’s Panther Burns
Dom Omladine, Beograd
September 10, 2016
http://www.tajanstvenivoz.net/wp-content/uploads/2016/08/Tav-Falco-DOB-B2-poster-2016-v1.0_zpsneiwjw4o.jpg

Tav Falco’s Panther Burns (Memphis, TN, U.S.A.)

Subota, 10. septembar – Beograd @ Dom omladine | gosti: VIS Limunada | 21:00
Nedelja, 11. septembar – Zagreb @ Tvornica kulture

t1

Kraj 70-tih početak je karijere za četvoricu tipova ključnih za budućnost garažnog roka, a oni su Lux Interior, Jeffrey Conolly, Jeffrey Lee Pierce i Tav Falco. Kao najstariji među njima Tav Falco ima posebno mesto. Isto tako način na koji je u garažni rok implementirao par ne baš srodnih žanrova, ali i jak umetnički koncept govore da se radi o dovoljno talentovanoj ličnosti koja ima šta da kaže, ume to da izgovori, a način na koji to radi je potpuno autentičan i do tada neviđen.

Odrastao u ruralnom Arkanzasu i inficiran delta bluzom i rokenrol muzikom, Tav Falco je imao samo jedan izbor – da se preseli u Memfis i započne rokenrol karijeru. Po dolasku u ovaj grad 1973. Tav i njegov partner Randall Lyon formiraju neprofitabilnu video grupu „TeleVista“, a snimali su nastupe lokalnih muzičara, izložbe umetnika i uglavnom pratili memfisku art ekipu po gradu i okolini.

t2

Pomalo okasnela muzička karijera započinje u njegovoj tridesetoj. Najpre se priključio Jim Dickinsonovom bendu Mud Boy & The Neutrons. Već na prvom nastupu skrenuo je pažnju na sebe tako što je tokom koncerta zgrabio motornu testeru i isekao gitaru u momentu izvođenja Lead Belly-jeve “Bourgeois Blues”. Bio je to šok za sve prisutne, a Alex Chilton, koji je bio među posetiocima znao je da govori o tom brutalnom i neočekivanom performansu kao o momentu koji mu je promenio život. U to vreme Chillton je izbacio solo album „Like Flies On Sherbet“, remek-delo lo-fi zvuka, a godinu dana ranije doveo je The Cramps u Memfis te je sa njima snimio i producirao „Gravest Hits“ EP i „Songs The Lord Taught Us“ LP. Druženje sa The Cramps i onda upoznavanje Tava doneće velike promene u životu Alexa Chiltona, ali i na samoj muzičkoj sceni obzirom da će i jedan, i drugi bend već svojim debi albumima ne samo utrti put za neke druge garaž bendove, već praktično promovisati jedan novi, do tada ne baš zapažen stil popularne muzike – garažni rokenrol.

t3

Tav Falco 1979. osniva Panther Burns, a kroz prateći sastav prodefilovaće više legendarnih imena poput Roberta Palmera, Rona i Dona Easleyja, Jima Dickinsona, Rossa Johnsona, Alexa Chiltona… Bend objavljuje prvi album “Behind The Magnolia Curtain” 1980. godine. Radi se o nesvakidašnjem miksu raznih žanrova: delta blues, rockabilly, garage punk, ali i mambo, tango, te druge plesne varijante. Karakterističan sloppy i “out of tune” zvuk po kome će se Panther Burns izdvojiti iz mase drugih debitanata bili su dovoljni da bend stekne naklonost nezavisne, ali i mainstream rock štampe.

Sklonost ka umetnosti (Falco se bavio/bavi slikanjem, plesom, fotografijom, snimio je nekoliko filmova i u nekoliko drugih se okušao kao glumac, objavio je par knjiga…) pomogla mu je da vremenom postane jedan od par kultnih figura moderne američke muzike. Uticaj koji je Falco imao na gotovo sve garage/blues bendove Sjedinjenih Država 90-tih godina prošlog veka samo je potvrda njegovog dara da stvori jednako dobru frenetičnu rockabilly pesmu, klasičan garage punk stomp, “traljavu” varijantu country bluesa, kao i visoko stilizovani tango i po koji šlager.

t4

Tav Falco nije snimio mnogo albuma. Tek oko dvanaestak regularnih za skoro četrdeset godina karijere. Ipak, svaki njegov album donosi bitne novine u pogledu stila, kao i njegov prepoznatljivi artistički šmek.

Ozbiljna promena usledila je po napuštanju SAD i preseljenja u Evropu koju Tav Falco vidi kao Meku umetnosti. Živeći u prestonicama od Londona, preko Beča, Rima i Pariza, Tav Falco je na starom kontinentu pronašao sreću, upoznao bar dve dame koje su ga pratile kroz život i napravio čak tri Panther Burns postave koje su u svakom momentu spremne da se sa njim pojave na nekoj bini.

Album „Shadow Dancer“ iz 1995. jedan je od najvažnijih mu u karijeri i na njemu je imao suptilne izlete u vode italijanskih kancona i šlagera, ali i pregršt sjajnih obrada od kojih su se kao hitovi izdvojile Funnel of love (Wanda Jackson) i Sway (Dean Martin).

“Panther Phobia”, studijski album iz 2000. za In The Red Records istinsko je remek-delo američke roots muzike, a Falco se uhvatio obrada country blues pesama opskurnih i znanih izvođača, vrativši se u garažne lo-fi vode.

2010. godine za Stag-O-Lee Records objavljuju dugo očekivani album “CONJURATIONS: Séance for Deranged Lovers”, a prošle godine „Command Performance“.

t5

Ovaj se skoro sedamdestogodišnjak poslednjih par godina nalazi na permanentnoj svetskoj turneji. Njegov alter ego u ranoj fazi karijere bio je Skitnica, popularni junak nemih filmova Čarlija Čaplina. Danas je Tav miljama daleko od nekadašnjeg imidža. Ukusno je odeven i uvek tip-top sređen pred svaki nastup. I premda je Skitnica davno prošlo vreme, gospodin Gustavo Falcone nesumnjivo u rukavu svog fensi sakoa drži bar jedan špil njegovih duhovitih gestova.

Tav Falco’s Panther Burns sviraju svoj poslednji koncert u Beogradu u subotu, 10. septembra u Domu omladine. Osim što će ovaj koncert označiti početak jesenje sezone koncerata u našem gradu, sam nastup dogodiće se u okviru petog festivala subkulture „Paralel“ kao deo muzičkog programa. Sa njima će se kao gosti pojaviti i mladi beogradski sastav VIS Limunada, a celi događaj počinje tačno u 21:00.
Ulaznice možete kupiti na svim prodajnim mestima Eventima od 5. avgusta po ceni od 1300 dinara. Od 1. septembra 1500, a na dan koncerta 1800 dinara.

Linkovi:
Official
Tav Falco @ Wikipedia
Panther Burns @ Wikipedia
Tav Falco @ AllMusic
VIS Limunada @ bandcamp
VIS Limunada @ Facebook

https://youtu.be/U6WiuWrT3Z8

Share

No comments yet